Milosevicsből is trójai lett

A háborús bűnökkel vádolt jugoszláv ex-elnök, Szlobodan Milosevics is csatlakozott azon diktátorok sorához, akiknek nevével számítógépes vírus indult hódító útjára – a balkáni politikus Oszama bin Ladent (Small-AXR trójai) és Szaddám Husszeint (Bobak-H féreg) követi a kétes dicsőségű listán.

A Dropper-FB trójai-letöltővel fertőzött levél a "Slobodan Milosevic was killed" (Szlobodan Milosevicset meggyilkolták) tárgymezővel kívánja felkelteni érdeklődésünket és ezzel párhuzamosan elaltatni elővigyázatosságunkat, utalva a volt elnök halálával kapcsolatosan a médiát napok óta uraló találgatásokra és vádakra. Az emailhez bizonyítékként csatolt képfájl valójában egy 16,5 Kbájtos futtatható állomány, amely megnyitása után trójai programot tölt le számítógépünkre.

A trójait hordozó levél a tegnapi napon több millió PC-t fertőzött meg – csak remélni tudjuk, hogy nálunk a nemzeti ünnep miatt az ilyenkor szokásosnál alacsonyabb volt a terjedési ráta. A vezető it-biztonsági cégek természetesen rövid időn belül frissítették vírusvédelmi programjaik adatbázisait, így azok, akik gondoskodtak megfelelő védelemről, ezúttal sem voltak veszélyben.

Ja, és természetesen azok sem, akik nem kattintgatnak ész nélkül a gyanús csatolmányokra – ezt minden ilyen esetben fontos elmondanunk.

Azóta történt

Előzmények