Minden várakozást felülmúl a Synergon vesztesége

Minden várakozást felülmúl a Synergon tavalyi évi vesztesége – derül ki a társaság profitfigyelmeztetéséből. A cég vezetése az év elején még néhány százmillió forintos profitot jósolt, ám számításaik nem igazolódtak be. A menedzsment még a közel százmillió forint veszteséget hozó első félév után is tarthatónak vélte a terveket, először a harmadik negyedéves számok ismertetésekor pendítették meg, hogy akár veszteségesen is zárhatja az évet a cég. A Synergon az első kilenc hónap után a piac pangása miatt több mint félmilliárd forint mínusznál tartott, de továbbra is reménykedtek, hogy a mindig sikeres negyedik negyedév megfordítja a trendet.

Nem így történt. A tegnap kiadott profitfigyelmezetés szerint a cég veszteségei meghaladják az egymilliárd forintot, így 2003 a leggyengébb évként kerülhet be a társaság történetébe. A brutális veszteséget a tájékoztató szerint egyszeri tételek okozták. Váratlan kiadást jelentett a külföldi leányvállalatokkal kapcsolatos többlet goodwill-értékcsökkenés elszámolása, az Atos Origin integrációs kiadásai, valamint a fiktív számlák befogadása nyomán indult adóigazgatási eljárás miatt képzett céltartalék.

Az egyetlen jó hír, hogy a Synergon negyedik negyedéves árbevétele meghaladja az egy évvel korábbit, azaz megfordult a cégcsoport bevételének csökkenő trendje. A kiadott közlemény szerint a társaság piaci helyzete jó, likviditása javult, készpénztartaléka nőtt a bázisévhez képest. A cég készpénzállománya meghaladja a kétmilliárd forintot, azaz a részvényenkénti mintegy 210 forintot. A 2004-es működés nyereségessé tétele érdekében a vezetés több hatékonyságnövelő intézkedésről, többek között új kereskedelmi vezérigazgató-helyettes kinevezéséről döntött. A menedzsment azonban – legalábbis Száray Lóránt vezérigazgató év eleji nyilatkozata alapján – 2004-ben sem számít a piac jelentős fellendülésére.

Azóta történt