Minek a wifi, ha úgyis behálózzák a lakást a drótok?

Egységes infrastruktúra és nyílt kommunikációs szabvány megalapozását tűzte ki céljául négy, az elektronikai iparban és a chipgyártásban érdekelt óriásvállalat, az Intel, az Infineon, a Texas Instruments és a Panasonic – írta meg a Reuters. Az újonnan kialakításra kerülő, javarészt már piacon lévő technológiákra építkező kommunikációs közeg az elképzelések szerint a háztartásokban megtalálható különböző szórakoztatóelektronikai termékeket és számítógépeket kapcsolná össze az eddigieknél egyszerűbb, stabilabb, hatékonyabb és nem utolsósorban olcsóbb módszerrel.

A szórakoztatóelektronikai és számítástechnikai ipar egyik legtöbbet használt hívószava az utóbbi években a „digitális otthon” – ebben a különböző célt szolgáló termékek, legyen szó televízióról, asztali PC-ről vagy konzolgépről, mind egy idillikusan elképzelt hálózatba kötve kommunikálnak egymással. Csakhogy a valóban zökkenőmentes adatcseréhez egyelőre hiányzik egy minden gyártó által elfogadott és használt egységes kommunikációs szabvány – látják a négy cég által alapított HomeGrid Forumnál. Bár a vezeték nélküli hálózatok elérhető áruk és széles körű elterjedtségük révén hosszú ideje használatosak erre a célra, a vezetékes kommunikáció még mindig jóval stabilabb és nagyobb kapacitással is rendelkezik – igaz, utóbbi telepítése jóval körülményesebb is lehet.

Kivéve abban az esetben, ha az adatátvitelre egy már korábban kiépített vezetékhálózatot használnak az eszközök, a telefonzsinórtól kezdve a koaxkábelen át akár az áramvezetékekig. „Az elektromos hálózati kábel a legelterjedtebb vezetékes rendszer a világon. Gyakorlatilag minden házban van ilyen vezetékrendszer” – fogalmazott Matt Theall, a HomeGrid Forum Intel által delegált elnöke. „Hatalmas piaci potenciál van még ebben a technológiában. DVD-lejátszókat, PC-ket, televíziókat vagy hangfalakat köthetnénk össze ezen a csatornán keresztül” – tette hozzá a szakember.

Az elektromos hálózati kábelen keresztüli adattovábbítás nem új technológia: a több mint száz tagból álló HomePlug Powerline Alliance 2001-ben alkotta meg a HomePlug szabvány 1.0-s változatát. Ez akkor a megfelelő eszközökkel rövid áthidalási távolság mellett maximum 14 megabites átviteli tempót realizált másodpercenként. A szervezet négy évvel később éppen az audiovizuális berendezések összekapcsolására hozta létre a HomePlug AV szabványt, mely elméletileg akár 189 megabit/másodperces adatátviteli tempót is biztosíthat a hálózatnak, így – legalábbis elméletben – akár HD-minőségű videojel továbbítására is alkalmas, emellett VoIP-alkalmazások direkt támogatására is fel lett készítve.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a HomeGrid Forum által elképzelt megoldás és a HomePlug Alliance meglévő technológiái közt milyen átfedések lesznek. A HomeGrid a hatékony közös munka érdekében egyelőre igyekszik minél több tagot toborozni magának a chipgyártók, a szórakoztatóelektronikai cégek és a számítógépgyártók köréből.

Azóta történt