Egy legenda vége: holnap leáll a Minitel

Ahogy azt tavaly ilyenkor bejelentették, a France Télécom holnap leállítja a franciák egyik technológiai büszkeségének számító Minitelt, ezzel véget ér a világ egyik leghíresebb „pre-internet” online szolgáltatásának 34 éves története. A telefonvonalakon működő, a felhasználóknál egy minimális grafikát is megjelenítő monitort, billentyűzetet és modemet tartalmazó terminálként megjelenő szolgáltatással méltán dicsekedhettek az 1980-as években a franciák, hiszen a világháló előtti korszakban nagyon sok polgár tudta banki ügyeit, vásárlásait, jegyrendeléseit stb. „online” intézni.

A Minitellel az ország akkor világelsőnek számított, fénykora (és egyben villámgyors hanyatlásának megindulása) az internet lakossági robbanásának idejére esett: az 1990-es évek közepén 9 millió terminált használtak az otthonokban, ezeket körülbelül 25 millióan vették igénybe, és a rendszer 26 ezer különféle szolgáltatást kínált (érdekesség: még ma is 600 ezer készülék van üzemben).

Az országos szintű szolgáltatás 1982-ben indult meg a Bretagne-ban lezajlott négyéves tesztelés után. A terminált nagyon egyszerű volt használni, de a sikerhez az is hozzájárult, hogy a France Télécom, pontosabban elődje, az állami tulajdonú PTT (Postes, Télégraphes et Téléphones) ingyen biztosította a készüléket, illetve az is igen vonzó volt benne, hogy roppant széles volt a szolgáltatáskínálat. Állítólag a fejlesztők nem is várták, de a legnépszerűbb és legjövedelmezőbb a Minitel Rose nevű, felnőtteknek szóló chatszolgáltatás lett: a szöveges üzemmódban rengeteg férfi élte ki szexuális fantáziáit; a 3615 ULLA hívójelet még ma is mindenki ismeri Franciaországban.

Habár sok más országban is indítottak hasonló, aztán az 1990-es években gyorsan meg is szüntetett szolgáltatásokat, egyik sem közelítette meg a Minitel sikerét.

Előzmények