Mit esznek a mókusok az optikai kábelen?

Az egyik hazai internetszolgáltatótól egyszer azt hallottam, hogy Magyarországon a nem föld alatt vezetett optikai kábelek egyik legveszedelmesebb ellensége a vadász meg az ő sörétes puskája. Egy tanulságos blogposztból most megtudtam azt is, hogy az USA-ban nem a vadász, hanem egy vad felel a kábelszakadások viszonylag nagy hányadáért.

A posztot az amerikai Level 3 Communications globális hálózatszervizelésért felelős alelnöke írta. Ez a kiterjedt – összesen több mint 135 ezer kilométer hosszú – optikai hálózattal rendelkező vállalat egyike a világ kevés első szintű (Tier-1) internetszolgáltatójának. Fred Lawler a cégnél töltött hat éve alatt általa látott legbizarrabb kábelszakadásokat írja le.

Azt, hogy a föld alatt vezetett optikai kábeleket leggyakrabban munkagépek vágják át, magunktól is kitaláltuk volna. Azt viszont valószínűleg nem, hogy a föld felett a legnagyobb kárt a mókusok (t)eszik a vezetékekben. Lawler azt írja: az idén a kábelszakadások 17 százalékáért e rágcsálók feleltek. Tavaly még rosszabb volt a helyzet (28%), amin azóta kábelvédők felszerelésével sikerült javítani.

„Őszintén, fogalmam sincs, hogy mi vonzza őket, miért éreznek késztetést a kábelek átrágására. A szerelők is gyakran gondolkodnak ezen, és azzal hülyéskednek, hogy a kábelgyártók mogyoróolajat kevernek a védőburkolatba. Ha van ötletetek arra, hogyan tudnánk védekezni e makacs rágcsálók ellen, örömmel veszünk minden tanácsot” – írja a szaki.

A posztból kiderül az is, hogy azért a fegyverek is szerepelnek a toplistán: a szakadások 7 százalékáért a kábelekre célba lövő emberek felelnek. Az ilyen esetek jellemzően a kevésbé barátságos városrészeken fordulnak elő, ezért a szerelők általában testőrökkel erősítve vonulnak ki a javításra.


Forrás: Level 3 blog

Lawler leír egy olyan esetet is, amikor egy lakóövezetbe tévedt kamion vezetője rosszul mérte fel a jármű magasságát. A kocsi belegabalyodott az oszlopokon futó telefonkábelekbe, és csak akkor állt meg, mikor már úgy nézett ki, mint egy sebtében becsomagolt karácsonyi ajándék. Nem mellesleg egy 6 méter hosszú oszlopdarabot is húzott magával.

Aztán természetesen optikai kábelt is lopnak, nem az üvegszál miatt, hanem mert azt hiszik, réz fut bennük. Mégis: nem meglepő módon a szakadások legfőbb okozója a természet (hurrikán, földcsuszamlás, szélvihar, jégvihar stb.).

Vajon a hazai szolgáltatóknak van hasonló toplistája?

Azóta történt

Előzmények