Mobil-robbanásra számít a Nokia

A Nokia arra számít, hogy a következő néhány évben az ázsiai-csendes-óceáni térségben komoly növekedést produkálhat a mobiltelefon-használók száma, ám ennek hatását az erőteljes árverseny szinte teljesen kiegyenlíti majd, így a bevételek stagnálhatnak, vagy csak kismértékben bővülhetnek. A Reuters beszámolója szerint az elmúlt év végén Kínában mintegy 400 millió mobiltelefon-előfizetőt tartották nyilván. A finn társaság – amely a második negyedévben a kínai piacon 32 százalékos részesedéssel rendelkezett – a következő három évben 200 milliós növekedésre számít.

A Gartner piackutató cég szerint az idén 16 százalékkal 780 millió darabra nőhet a világ mobiltelefon-piaca, miután a második negyedévben 190,5 millió készülék talált gazdára. A Nokia arra számít, hogy a negyedik negyedévben átlépi a kétmilliárdot a világ mobil-felhasználóinak száma, a hárommilliárdos határ elérését pedig 2010-ig teszi a társaság. A növekedés motorja a várakozások szerint a már említett Kína mellett India, Oroszország és Brazília lehet.

A Nokia egyébként ez év végéig Indiában nyitja meg globális mobilhálózat-üzemeltetési központját. A cég emellett már megkezdte egy gyártóüzem építését az ázsiai országban, ahol már kutatási és fejlesztési tevékenységet is végez. India a rivális Motorola számára is vonzó, a világ második legnagyobb mobiltelefon-gyártója – az állami telekom-szolgáltatóktól várt megrendelések reményében – szintén egy üzem felépítését tervezi, ahol távközlési berendezéseket készítene. Az amerikai társaság októberben olcsó mobilkészülékekkel rukkol elő a vidéki népesség felé nyitó indiai piacon, s ezzel hódítana el vevőket a Nokiától.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények