Januártól mindig 11 számot kell tárcsázni a mobilokon

Január közepétől mobilhíváshoz kötelező lesz a hálózati és szolgáltató-előválasztó számok használata is, függetlenül attól, hogy a hívott féllel azonos vagy eltérő mobilcég szolgáltatását veszi-e igénybe az ügyfél. A kormányrendelet szeptember 15-től hatályos, a szolgáltatóknak pedig december 15-ig kell írásban értesíteniük az ügyfeleket a január 15-én bekövetkező változásokról.

A változást előíró kormányrendelete indoka az, hogy  a számhordozhatóság elterjedése folytán nem biztosított, hogy az előfizető a hét számjegy alapján pontosan azt a felet éri-e el, akinek a hívást szánja, emellett problémát okozhat az is, ha valaki a mobiltelefonjában a hétjegyű számokat tárolta, majd szolgáltatót váltott, s ezután indít hívást a telefonkönyvből.

Márton György, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) szóvivője a tárolt telefonszámok módosításakor azt javasolja, hogy ne a 06-XX formát válasszák az ügyfelek, hanem a +36XX-et, mert így külföldről is hívhatók a számok. A szóvivő az MTI-nek elmondta azt is, hogy január közepétől a három magyarországi mobilszolgáltató 0-val és 1-gyel kezdődő mobilszámot is kiadhat, így egyenként kétmillióval bővül a három mobilcég által kiadható számok összessége.

Azóta történt

Előzmények