Mobiladó: 2 forint percenként már idén nyártól

A kormány a hivatalos honlapján a korábban jelzett keddi nap helyett már ma délután közölte, hogy elkészítették azt a tervezetet, melynek elsődleges célja, hogy a költségvetésben található lyukakat befoltozzák, és az új intézkedéseket (adókat) már fel is vezették a Széll Kálmán Terv 2.0-snak nevezett változatába.

A frissítés szerint öt új adót vet ki a kormányzat, a meglebegtetett internetadó nem szerepel közöttük, de a mobiltelefonálásra kivetett adó igen:

TÁVKÖZLÉSI SZOLGÁLTATÁSI ADÓ BEVEZETÉSE

A bevételek növelését szolgálja a távközlési szolgáltatásokra kivetett, indirekt adó bevezetése. A 2012-es költségvetés egyensúlyának biztosítása érdekében az adónem már az idei év közepétől bevezetésre kerülne. Az adó illeszkedik a Kormány jövedelmi adók súlyának csökkentését és az indirekt adók súlyának növelését célzó politikájába. Hasonló, fogyasztási típusú telekommunikációs adóra találhatunk példát az Egyesült Államok számos tagállamában és Máltán. Az adó általánosan minden megkezdett perc és elküldött SMS/MMS után 2 forint. Az adónem bevezetése 2012-ben várakozásaink szerint 30 milliárd forint, 2013-tól 52 milliárd forint többletbevételt eredményez éves szinten.

Azóta történt

  • Matolcsy: júliustól jön a percalapú telefonadó

    A kormány döntött, az eredeti elképzelések szerint vezetik be a távközlési forgalmi adónak nevezett új adónemet. Lehet, hogy csak a mobilhívásokra vonatkozik?

  • Internetadó – Útdíj a digitális országúton is?

    A BDO Magyarország álláspontja szerint az internetes adó általános bevezetése jelentős hátrányokat okoz a társadalom és a gazdaság számtalan területén, ugyanakkor messze elkerüli az adó bevezetésének valódi célját: az interneten jelentős bevételeket elérő vállalkozások megfelelő adóztatását.

Előzmények