Mobillal rendezhető a parkolási díj Berlinben

Mobiltelefonon keresztül is rendezhetik parkolási díjukat a jövőben a német autósok. A Manfred Stolpe vezette német közlekedési minisztérium hétfői rendeletével minden akadály elhárult a február óta a német fővárosban tesztelt rendszer éles bevezetése elől – olvasható a Handelsblatt internetes kiadásában.

A mobil parkolójegy aktiválása csupán internetes regisztrációt igényel, így az ügyfél egy pár perces ráfordítással megspórolja a parkolóórák felkutatásával és az aprópénz keresésével elpazarolt jelentős időt, ezenkívül biztosan csak annyit fizet, amennyit ténylegesen parkolt. A parkolásnál az érkezést a megadott ingyenesen elérhető telefonszámon bejelentve kezdhetjük, később pedig, a távozás idejének bejelentésekor a regisztrálásnál megadott bankszámlaszámlát megterhelik az időarányos díjjal. A most zöld utat kapott rendszer egyrészt időt és rengeteg bosszúságot spórol meg az autósoknak, valamint a parkolóórák fenntartási költségét csökkenti az üzemeltető önkormányzatoknál és lehetővé teszi a parkolási idő percre pontos meghatározását is.

A Magyarországon is terjedőben lévő mobiltelefonos rendszer – amellyel a „személyes” parkolóóra ugyancsak ingyenes telefonhívással indítható és állítható le – annyiban tér el a német modelltől, hogy az időarányos díj egy előre befizetett számláról kerül levonásra.

Azóta történt

Előzmények