A Linux Alapítvány lett a Moblin projekt gazdája

A Linux Alapítvány április 2-án jelentette be, hogy átveszi a Moblin projekt, az Intel Atom processzorát használó hordozható készülékekhez és netbookokhoz szabott operációs rendszer fejlesztésének gondozását.

A 2007-ben indított munkát az alapítvány a kezdetektől támogatta. A nyílt forrású, Linux-alapú Moblint a következő generációs mobileszközök (netbookok, hordozható internetes eszközök – mobile internet device; MID –, járművekbe szánt eszközök, illetve más, beépített készülékek) számára fejlesztik. Az alapítvány közleménye szerint a jelenlegi gazdasági körülmények kifejezetten előnyösek egyrészt az ilyen eszközök, illetve a nyílt forrású szoftverek számára, ezért is folytatják teljes erővel a munkát. Az első Moblin-fejlesztői találkozót az április 8-10. között harmadik alkalommal megrendezendő évi rendes konferencián tartják. Eddig már 15 szoftverforgalmazó kötelezte el magát a Moblin mellett, köztük például az Asianux, a Canonical, a DeviceVM, a gOS, a MontaVista, a Novell és a Wind River.

Az első Moblint futtató eszközök – elsősorban az Intel számára különösen fontos ázsiai piacokon – tavaly jelentek meg, s arról mi is beszámoltunk, hogy már a Moblin 2 tesztváltozata is elérhető. A Linux Alapítvány komolyabb részvételétől azt remélik, hogy felgyorsítják a fejlesztést, illetve a forgalmazó-semlegesség kialakításával felbátorítják a külsős fejlesztőket is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények