A jövő héten nyit a Mozilla alkalmazásboltja

A Mozilla tegnap sajtóközleményben tudatta, hogy cég alkalmazásboltja (Apps Marketplace) az idei, a jövő héten nyíló Mobile World Congress szakmai találkozón lesz elérhető a fejlesztők számára. A vállalkozás célja, hogy a nyitott webes technológiákat, mint például a HTML5, a JavaScript, a CSS, támogassa, így olyan szoftverek szülessenek meg, melyek a legtöbb eszközön és platformon futtathatóak: „A web a világ legnagyobb platformja. Vállalkozásunkkal azt tesszük lehetővé, hogy a web legyen az a piactér, amely megadja a fejlesztőknek az elképzelhető legnagyobb játékteret munkájukhoz, az alkotáshoz” – idézi a közlemény Todd Simpson, a Mozilla fejlesztési vezetőjének nyilatkozatát.

A sajtóközlemény szerint a piactér középpontjában a HTML5 áll, emellett a zárt és a nyílt rendszerek közötti ellentmondásokat is fel akarja oldani új alkalmazásprogramozási felületek (API) megalkotásával, hogy a fejlesztők minden szempontból visszanyerjék a teljes körű ellenőrzési jogaikat programjaik fölött. Ennek eszközei, hogy a Mozilla Web Apps platformja mind a tartalomtulajdonosoknak, mind az üzemeltetőknek és a szolgáltatóknak közvetlen kapcsolattartást biztosít a felhasználókkal, emellett egy nyitott és rugalmas számlázási rendszert kínálnak. Úgy vélik, az „egyszer megírod, bárhol alkalmazhatod” („write once, deploy everywhere”) felfogás jelentős mértékű költségcsökkenéshez, a karbantartás egyszerűsödéséhez vezet, és a nyílt, szabványokra alapuló web kiemelten kedvez az innovációnak.

A több kategóriát kínáló piactér a fogyasztók számára valamikor 2012 folyamán lesz elérhető, a közlemény nem tartalmaz konkrét ígéretet a nyitás időpontját illetően.

Azóta történt

Előzmények