Mozilla blog: privát böngészés másik ablakban

Talán a leginkább igényelt szolgáltatás, ami a privát böngészés funkcióval kapcsolatban felmerül, hogy a privát ablak megnyitásához ne kelljen bezárni az éppen aktív munkamenetet (a privát böngészés egy olyan böngészési mód, amikor a böngészőprogram semmilyen szenzitív adatot – hitelesítési adatok, előzmények, gyorsítótár stb. – nem tárol el működés közben.). Az elmúlt 19 hónapban fejlesztők egy csoportja azon dolgozott, hogy megtervezze és elkészítse ez a funkciót. Az első tesztelhető speciális Nightly változat már elérhető és letölthető a támogatott asztali platformokra: Windowsra, Mac OS X-re és Linuxra.

Ezek a kísérleti buildek még számos ismert hibával rendelkeznek:

  • a letöltéskezelő csak a hagyományos ablakban jelenik meg (hiba: 801232)
  • a közösségi UI a privát böngészés ablakban is működik (hiba: 808215)
  • a lokációfüggő böngészés még nincs teljesen elszeparálva a két működési mód között (hiba: 769285)

A fentiek mellett még jó néhány, a felhasználói felülettel kapcsolatos probléma is megoldásra vár.

firefox

A fejlesztők beszámolója szerint a szolgáltatás implementálása összetettebb volt, mint amennyire bonyolultnak tűnik elsőre a probléma. A Firefox több összetevőjét át kellett alakítani, hogy a globális privát mód változója helyett minden egyes dokumentumra külön-külön értéket tároljon el a böngésző a privát böngészési mód meghatározására.

firefox

A nagy változtatás több hibalehetőséget rejt, ezért a fejlesztői közösség a felhasználók segítségét kéri a buildek tesztelésében és a lehetséges hibák felgöngyölítésében. A hibajelzések segítenek a funkció tökéletesre csiszolásában. Például ellenőrizendő, hogy a privát böngészésből semmilyen körülmények közt ne maradjon semmilyen nyom. Ennek megfelelően csak tesztkörnyezetben érdemes ezeket a buildeket használni, ha a privát böngészés során valóban érzékeny információkat jelenít meg a böngésző.

firefox

A fejlesztők keményen dolgoznak azon, hogy ez a szolgáltatás a Firefox egy elkövetkező verziójában megjelenhessen. Ennek útja, hogy a főbb hibák felszámolása után a kód bekerül a Nightlyba opcionálisan bekapcsolható módon, ahol már szélesebb körben zajlik majd a tesztelés.

Előzmények

  • Mozilla blog: gyorsabb JavaScript-futtatás és pdf-megjelenítő

    A Mozilla arra buzdítja a felhasználókat, hogy próbálják ki a Firefox béta-verzióját és visszajelzésekkel, hibajelzésekkel segítsék tesztelni a január elején megjelenő friss változatot.

  • Firefox, a közösségi böngésző

    A Social API egy kísérlet a közösségioldal-függők elcsábítására.