Jövőre a Firefox már nem támogatja az XP-t és a Vistát

A gyártó felhívja a figyelmet a régi operációs rendszerek sebezhetőségére, és mindenkinek ajánlják a frissítést.

A Mozilla a hivatalos blogon jelentette be, hogy 2018 júniusától teljes egészében megszüntetik a Windows XP-n és a Windows Vistán a böngésző támogatását – vagyis akkortól már biztonsági frissítések sem érkeznek a szoftverhez. A bejegyzésben sürgetik a felhasználókat, hogy a fent említett, már igen réginek és elavultnak számító operációs rendszerekről váltsanak újabbra.

A támogatás szűkítése a legtöbb vállalatnál alkalmazott gyakorlatnak megfelelően fokozatos volt, a Mozilla idén áprilisban adta ki a Firefox 53-as verzióját, és ez a változat már nem támogatta teljes körűen az XP-t és a Vistát, viszont a szokásos módon továbbra is biztosították az ilyen OS-eket használók számára a biztonsági frissítéseket a Firefox Extended Support Release (ESR) program keretében. E rendszert a sok felhasználós belső hálózattal rendelkező vállalkozások, szervezetek, iskolák, egyetemek számára találták ki – ismert, hogy az ilyen intézmények egyéni megfontolásokból és kényszerből is sokkal lassabban mozdulnak, az új rendszereket a legtöbbször csak évekkel később vezetik be. Áprilisban a Mozilla közölte, hogy újabb értékelések és a tapasztalatok alapján döntik majd el, hogy a támogatás mikor szűnjön meg teljes mértékben – ezt a döntést hozták most meg.

A Mozilla a böngészőgyártók közül a felhasználói biztonságra hivatkozva egyébként a leghosszabb ideig tartja meg a támogatásokat, de a végtelenségig ezt sem lehet húzni.

A két szóban forgó rendszer amúgy már igencsak kikopóban van: a Net Applications múlt havi adatai szerint az XP és a Vista globálisan együttesen a számítógépek 6,12 százalékán fut (Magyarországon az XP 3,5 százalék körül, van, a Vista már alig mérhető, 0,25 százalék körüli részesedéssel rendelkezik) – igaz, még ez is nagy szám, és az ilyen rendszereket használók a támogatások megszűnése miatt világháló legsebezhetőbb pontjai.

Azóta történt

Előzmények