Minden böngészőre vigyáz a Mozilla

plugin checkA Mozilla tavaly ősszel indított el egy olyan weboldalt, amelyet felkeresve a Firefox-felhasználók ellenőrizhették, hogy a böngészőjük által használt pluginek – mint például az igen gyakran foltozott Adobe Flash Player – naprakészek-e. A vállalat szerint nemcsak az elavult böngészők, de az elavult beépülő modulok is biztonsági kockázatot jelentenek, ezért ezek rendszeres frissítésével is javítható az internetre csatlakozó számítógépek védettsége.

Az idei év elején kiadott Firefox 3.6 már beépítve tartalmazta ezt az ellenőrzési funkciót, és ezzel javarészt okafogyottá tette a pluginellenőrző oldal küldetését, de a Mozilla most úgy döntött, inkább fejleszt rajta, minthogy nyugdíjazza. A módosított változat a rivális böngészőkkel is működni fog (jelenleg a Firefox mellett a Chrome, az Opera, a Safari és az Internet Explorer támogatott), az ezeket használók számára is megmutatja, hogy friss-e a gépre telepített Java-, Flash-, QuickTime-, Shockwave-, Silverlight-, Windows Media Player, VLC- és néhány egyéb plugin.

Az új oldal kedd óta kipróbálható. Hogy a munka még nincs befejezve, mutatja, hogy a talált pluginek nem mindegyike esetében tudja megállapítani a pontos verziószámot (ezek mellett egy szürke gomb látható). Egyébként amennyiben a modul friss, zöld színnel jelöli meg az oldal, ha elavult, pirossal. Az ellenőrzés a böngésző frissességére is kiterjed, igaz, még ez a funkció sem hibátlan, a legújabb Opera, a 10.51 esetében például tévesen azt írja: létezik újabb kiadás a programból.

A szolgáltatás kétségkívül hasznos, a gesztus pedig önzetlen a Mozilla részéről, de érezhető hatása csak akkor lehet, ha sokat reklámozzák és persze számos nyelvre lefordítják az oldalt. Hosszú távú létjogosultsága viszont valószínűleg nincs, hiszen ma a trend inkább az, hogy az automatikus frissítés képességét a szoftvergyártók beépítik a pluginekbe is.

Azóta történt

Előzmények