Végre: jöhetnek az élesebb műholdképek a Google Térképbe is

Az amerikai kormányzat úgy döntött, hogy oldanak azon a szigorításon, mely meghatározza, hogy az olyan szolgáltatók, mint a Google vagy a Microsoft maximum milyen felbontású képeket tehetnek közzé, illetve milyen minőségű képekhez juthatnak hozzá a piacon.

Az eddigi szabályozás szerint nemzetbiztonsági okokból az olyan, műholdképekkel kereskedő vállalkozások, mint pl. az egyik vezető cég, a DigitalGlobe csak olyan képeket hozhattak kereskedelmi forgalomba, amelyeken maximum az 50 centiméteres objektumok voltak felismerhetőek, az ennél kisebbek már nem.

Most maga a DigitalGlobe jelentette be, hogy a kereskedelmi minisztérium jóváhagyta a kérésüket, hogy jobb felbontású képeket is árusíthassanak. A döntés után a cég azonnal hozzáférhetővé tette a GeoEye-1 műhold 41 centiméteres, illetve a Worldview-2 46 centiméteres felbontású képeit, de azt ígérik, hogy hamarosan ezeknél sokkal nagyobb felbontásúakat is piacra dobnak. Ezeket az augusztusban felbocsátandó Worldview-3 fogja biztosítani, amely 31 centiméteres felbontásúakat készít majd. Ám nem lehet azonnal hozzájuk jutni, mivel a kormány úgy rendelkezett, hogy a cég csak hat hónappal a műhold munkába állása után kezdheti meg az árusítást, vagyis valamikor 2015 első felében.

Azóta történt

  • Civilek élesztették fel a veterán műholdat

    A szimpla érdekesség mellett nagyon fontos az ISEE-3 története: arra mutat rá, hogy ma már valóban megtörténhet az, hogy a korábban kizárólag állami és katonai monopóliumnak számító űrkutatásba a magánszféra is komolyan beszállhat.

Előzmények