Munkában a terraformálók!

Mindig fokozott örömmel számolunk be olyan eseményről, amelynek létrejöttében a PROHARDVER!-lapcsoport lelkes fórumozóinak közössége is kivette a részét, és a terragen.hu weboldal elindulása kapcsán teljesen indokolt ez az öröm. 2005 novemberében ugyanis a PH!/IT.news/Mobilaréna fórumán indult el "Terragen – tájképgenerálás" címmel az a topik, amelyből aztán az eltelt pár hónap alatt egy önálló honlap és egy online alkotói közösség nőtt ki.

A Terragen program, Matt Fairclough munkája, egy ingyenesen használható tájképgeneráló szoftver. Érdemes tudni, hogy a számítógépes tájképalkotás nem csupán egy igen látványos – és korlátlan mennyiségű szabadidőt felemeszteni képes – otthoni hobbi, hanem a tudomány és a szórakoztatóipar is használja. 2005 elején például a NASA Mars-szondája, a Huygens által a légkörben való ereszkedés közben rögzített nyers fény- és hőképeket a lelkes amatőrök jóval a csillagászati szakembereket megelőzve alakították valós élményt nyújtó tájképekké – a munkához a Terragent használták. Szintén e program lehetőségeit fejlesztette tovább a Holnapután (The Day After Tomorrow) című film digitális effekteket készítő stábja az antarktiszi tájképek megalkotásákor, a Terragen készítője ugyanis már évek óta velük dolgozik.


Ezek a jéghegyek a valóságban sohasem léteztek,
kizárólag az alkotójuk, Gionni számítógépén.

A képek létrehozása a terep megtervezésével kezdődik. Az általános domborzati tulajdonságok, hegyek, völgyek, sík terepek jellemzőinek beállítása mellett a földfelszín "finomhangolására" is szükség lehet. Vízfelületek hozzáadása rendkívül látványos képeket szülhet, amelyeknél akár a hullámok nagyságát, a víz áttetszőségét és a visszatükröződés sajátosságait is részletesen be lehet állítani. A kép végső hangulatát az égbolt/felhőzet tulajdonságai, egy-egy sajátos atmoszféra hozzáadása, vagy a Nap állásának, fényerejének, irányának helyes megválasztása befolyásolja legdöntőbben. Ezek azok a mesterfogások, amelyeket a terragen.hu létrehozói megosztanak egymással.

A február 12-én elindult terragen.hu az eredeti angol honlapon található felhasználói kézikönyv magyar fordításával, hasznos tippekkel és útmutatókkal, és természetesen rengeteg képpel szolgál a program iránt érdeklődőknek. A leírások egyre bővülnek, saját készítésű, illetve rokon érdeklődésű weboldalak anyagainak felhasználásával.

A PROHARDVER!-lapok "házigazdái" – nem kis büszkeséggel a szívükben – további töretlen lendületet és sikereket kívánnak az alkotói csapatnak!