Elon Musk: kibertámadást terveztek a Tesla egyik gyára ellen

Nagyon valószínű, hogy nem ipari kémkedésről, állami hackről van szó, hanem magánakcióról.

Elon Musk, a Tesla vezetője csütörtökön megerősítette azokat a híradásokat, melyek szerint „komoly” kibertámadást igyekeztek megvalósítani a vállalat nevadai gyárának informatikai rendszere ellen.

A beszámolók szerint a tervezett támadás azért esett kútba, mert a vállalat egyik alkalmazottja a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) segítségével ezt megakadályozta.

A napvilágra hozott bírósági anyag alapján az amerikai igazságügyi minisztérium állítja, hogy egy orosz állampolgárságú embert letartóztattak, mert egy nem nevesített, elektromos autókat gyártó vállalkozás ellen tervezett kiberbűncselekményt – Musk azt erősítette meg, hogy a Tesla volt a célpont.

A vádirat szerint Jegor Igorjevics Krjucskov, 27 éves orosz állampolgár megkísérelte a Tesla egyik alkalmazottját megvesztegetni, hogy az juttasson be egy kártékony programot, egy malware-t a cég rendszerébe. Az iratok szerint a malware egyrészt adatgyűjtést végzett volna, másrészt pedig lehetőséget adott volna zsarolóvírus elhelyezésére, hogy a feloldásért az elkövető pénzt követelhessen. A vizsgálat alapján azt állítják, hogy Krjucskov először ötszázezer, majd egymillió dollárt ajánlott az alkalmazottnak a közreműködésért.

Az illető azonban értesítette a vállalatvezetést, akik aztán FBI-hoz fordultak. Ezek után az alkalmazott és a támadó már úgy tárgyaltak, hogy az alkalmazott "be volt drótozva", és ez vezetett a letartóztatáshoz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Azóta történt

Előzmények