Az internet új korszaka: kontroll, cenzúra, állami felügyelet

Az új digitális korszakot jelzi, hogy az Egyesült Államok utána Nagy-Britanniában is elkészült az ország kiberbiztonsági stratégiája, melyet a múlt hét végén adtak ki. Ennek jegyében a következő négy év alatt egymilliárd dollárnak megfelelő összeget fordítanak a programra (National Cyber Security Programme – NCSP), melynek négy fő célja van: a számítógépes bűnözés „kezelése”, legyen az Egyesült Királyság ellenállóbb a kibertámadásokkal szemben, egy nyitott és stabil „kibertér” megteremtése, illetve a számítógépes biztonság megteremtéséhez és alkalmazásához szükséges ismeretek terjesztése.

Néhány fontos elemet azonban érdemes kiemelni a programból, melyeket, bár a Wired elemzése meglepőnek nevezi őket, nem meglepőnek, inkább jelzésértékűnek tarthatunk, valószínűleg követendő mintának tekintik majd más államok is.

cyber defense
Nagyításhoz klikk! a képre

Az egyik ilyen lépés az, hogy a kiberbiztonság növelése érdekében az egyik hírszerző testületen, GCHQ-n (Government Communications Headquarters) belül egy új csoport is létrejön, melynek tevékenységét kifejezetten proaktívnak nevezik, feladatai közé tartozik többek között olyan taktikák, módszerek, tervek kidolgozása, melyekkel a brit rendszerek elleni kibertámadások megelőzhetőek. Kibervédelmi kérdésekben ezt a felfogást vallják a problémával már hasonló mélységben foglalkozó államok (USA, Izrael, Kína) is, akik aktívan, akár megelőző csapásokkal is készek megvédeni saját rendszereiket. Ez a koncepció a közelmúltban a számítógépes bűnözés elleni küzdelemben jelent meg, ahol új módszereket (blokkolások, netcenzúra) alkalmaznak mind több területen – igaz, számos olyan eset van, ahol – például a szolgáltatók szűrésre kötelezése – a jogszabályi környezet még nem kész erre az új gyakorlatra.

Ez utóbbi hiányosságokat nagy valószínűséggel hamarosan pótolni fogják, ugyanis a számítógépes bűnözés elleni hatékonyabb fellépés érdekében többek között jelentősen ki fogják terjeszteni a bűnüldöző szervek jogosítványait, fejlettebb internetmonitorozó rendszereket kívánnak alkalmazni, illetve szigorítani kívánják a számítógépes bűnözők büntetési tételeit.

A stratégia végrehajtásához jelentős mértékben meg kell növelni a szakértők számát, vagyis a rendőrségen és a különféle hatóságoknál – esetenként új osztályokon – több ilyen embert fognak alkalmazni.

Azóta történt

Előzmények