Nagyon fiatalos a Plútó felszíne

A 4,56 milliárd évesre becsült Naprendszer eddig legkevésbé ismert bolygója a Plútó. A New Horizons űrszonda fotói különleges titkokat árulnak el a kutatók számára. A legfrissebb képek alapján a NASA úgy gondolja, a felszínén nagyon fiatalnak számító, alig 100 millió éves, 3500 méter magas hegyek találhatók.

Ha a feltételezések helyesek, az azt is jelentheti, hogy a törpebolygó felszínének ez a része a mai napig aktív lehet geológiailag. A könnyebb összehasonlítás érdekében: a Mátra nagyjából 21 millió évvel ezelőtt, a miocén első részében kezdődött belső-kárpáti mészalkáli vulkánosságnak köszönhetően kezdett kialakulni, ami a pleisztocénig tartott.

Alig százmillió évesnek becsülik
Alig százmillió évesnek becsülik (forrás: NASA) [+]

Ez lehet a legfiatalabb bolygófelszín, amit a Naprendszerben láttunk – állítja Jeff Moore, a szonda adatait tanulmányozó kutatócsoport vezetője. A fotó egyébként másfél órával azelőtt készült, hogy a New Horizons leginkább megközelítette volna a Plútót, ezt nagyjából 77 000 kilométeres távolságból lőtte a szonda.

A New Horizons útja igazi sikertörténet
A New Horizons útja igazi sikertörténet (forrás: NASA) [+]

A New Horizons három kamerát vitt magával az útra, a napokban megjelenő képeket Ralph készítette, ami a látható és némi infravörös fényt rögzít. Ralph 75 mm-es lencsével és f/8.7-es rekesznyílással rendelkezik, viszont különlegessége, hogy a szélsőséges körülmények miatt a tükrök (gyémánttal csiszolva) és a váz is alumíniumból készült, így ha az extrém hideg miatt zsugorodni kezdenek, azt egyformán teszik. A lencse viszont üvegből készült.

  • Kapcsolódó cégek:
  • NASA

Azóta történt

Előzmények