Odafigyel az internetre az adatvédelmi hatóság

Folytatni szeretné azt a sikeres jogpropaganda-tevékenységet, melyet korábban adatvédelmi biztosként végzett – mondta el a szervezet mai, bemutatkozó sajtótájékoztatóján a január 1-jétől működő Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke. Péterfalvi Attila jelezte, hogy az azóta problematikussá vált új területekre, az internetes adatkezelésre, a közösségi oldalakra nagy hangsúlyt fektetnek majd.

Nem biztos
Az ombudsmani rendszer átalakítása révén mandátuma lejárta előtt menesztett volt adatvédelmi biztos, Jóri András ma ismét közleményben tiltakozott a NAIH létrehozása ellen, azt állítva, hogy az jogellenesen jött létre. Mint fogalmaz: „Az EU joga szerint a függetlenség feltétele, hogy az adatvédelmi hatóság vezetője ne legyen mandátuma előtt elmozdítható. 2011. január 30-án ez történt. Ez azt is jelenti, hogy az ún. NAIH jogellenesen jött létre; ezt a jogellenességet a magyar államnak kötelezettsége mielőbb orvosolni.” Jóri a jogellenes helyzet megszüntetését, saját mandátumának visszaállítását és a jogsértő módon elbocsátott munkatársak jogviszonyának helyreállítását tartja megoldásnak.

A Szabó Máté alapjogi biztos által elindított gyerekjogi weboldalhoz is hozzá fog járulni és a felvilágosító munkába is be fog kapcsolódni az új hatóság. „Ezt a propagandamunkát szeretném vele együtt közösen folytatni, illetőleg ebbe más hatóságot is bevonhatónak tartok, többek között a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot is. Ez azt is jelentheti, hogy akár iskolákba, különböző közösségekhez ki tudunk majd menni, és felvilágosító munkát tudunk végezni” – beszélt az új tervekről Péterfalvi.

Az Adatvédelem Napja (január 28.) apropóján tartott sajtótájékoztatón a NAIH elnökhelyettese, Szabó Endre Győző azt hangsúlyozta, hogy az interneten a felhasználóknak különös körültekintéssel kell eljárniuk, amikor adatokat osztanak meg magukról. A meggondolatlanul feltöltött képek kapcsolatokat, karriereket tehetnek tönkre – hozott néhány példát.

Előzmények