Megint feltörtek egy NASA-rendszert

A NASA bizonyos, kívülről is hozzáférhető informatikai rendszerei a közelmúltban többször is áldozatul estek sikeres támadásoknak – sőt, egy auditálás a biztonsági körülmények elfogadhatatlanul alacsony színvonaláról számol be –, de a helyzet máig nem javult: egy román hacker tegnap jelentette be, hogy neki is sikerült védett(?) rendszerekbe bejutnia.

A magát TinKode-nak nevező hacker saját blogjában számolt be arról, hogy úgy hatolt be a Goddard Space Flight Center (GSFC), a NASA egyik, Washington D. C. közelében fekvő vezető űrközpontjának szerverére, hogy bizalmas, fontos adatokat szerzett meg az űrügynökség által felügyelt műholdakról.

nasa

Jelen esetben valószínűleg egy bizonyos szempontból klasszikus értelemben vett „hackerről” van szó, akit nem vezet ugyan a jobbítás vágya, vagyis nem elkötelezett, nem az illegalitás határán járó, magát biztonsági szakembernek tekintő informatikusról van szó, de azért az a típus, akit nem a pénzszerzés, nem az információk hasznosítása érdekelt, hanem a tudása elismeréseként várható dicsőség motivált, a „meg tudtam csinálni, ti meg bénák vagytok” igen sokszor roppant innovatív elkötelezettsége.

A blogból, illetve a mellékelt képernyőképből kiderül, hogy Tinkode kedden a Goddard Központ egyik FTP-szerverére jutott be, az úgynevezett SERVIR program rendszerébe, mely elsősorban civil feladatokat lát el: természeti katasztrófákat monitoroz, időjárás-jelentési adatokat kezel, környezetvédelmi kutatásokat szolgál ki stb., vagyis – ahogy tudni lehet – nem katonai feladatokat lát el.

A NASA képviselője több fórumon is elismerte a biztonsági incidenst, de ezen kívül nem adott érdemi tájékoztatást, csak arra tért ki, hogy szigorítják a biztonsági előírásokat.

Azóta történt

Előzmények