Sürgősségi javítás a Nemzetközi Űrállomáson

Egy rendszerfelügyeleti számítógép romlott el, a hiba okát még nem tudják.

Május 23-án, kedden egy nem tervezett űrsétát kénytelenek végrehajtani a Nemzetközi Űrállomás (ISS) űrhajósai, ugyanis az állomás egyik vezérlő számítógépe szombaton reggel meghibásodott, cserére van szükség – jelentette be a NASA vasárnap. A jelenleg zajló 51. küldetés során öten tartózkodnak a fedélzeten, közülük ketten fogják a javítást elvégezni: a parancsnok Peggy Whitson, illetve a nemrég, április végén érkezett Jack Fischer.

A szóban forgó eszköz egy multiplexer/demultiplexer (MDM) adattároló doboz, melyet nemrég, március 30-án telepítettek az űrállomás rácsszerkezetének központi elemére, az S0 rácselemre. A hiba okáról egyelőre még semmit sem tudnak.

Ez az adatrögzítő doboz egyike annak a két teljes redundáns rendszernek, melyeket a rácsszerkezeten helyeztek el, feladata a fűtés, a napelemek, a hűtőrendszer és egyéb fontos részegységek irányítása és ellenőrzése. A közlemény szerint a másik MDM tökéletesen működik, a meghibásodás nem jelent veszélyt a legénységre és nem befolyásolja az életüket és tevékenységeiket.


Egy korábbi hasonló javítás

Tegnap az űrhajósok előkészítettek egy tartalék MDM-et és lefuttatták a szükséges teszteket, majd jelentették, hogy a doboz kész a beszerelésre. Az űrséta és a munka várhatóan két órát vesz igénybe – és ha már kinn vannak, míg a tizedik űrsétáját végrehajtó Whitson kicseréli az eszközt, addig az első űrsétáját abszolváló Fischer felszerel néhány antennát, melyeket már korábban el kellett volna helyezniük.

Az űrséta holnap, magyar idő szerint hajnali kettőkor kezdődik, a NASA szokásos élő közvetítése másfél órával korábban indul.

  • Kapcsolódó cégek:
  • NASA

Azóta történt

Előzmények