A NASA bemutatta a Mars-misszióra készülő űrhajósokat

Határozott és támogatott cél, hogy az Egyesült Államok újra vezető szerepet játsszon az űrkutatásban.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA tegnap ünnepélyes keretek között jelentette be, hogy kiválasztották azt a 12 űrhajóst, akiket felkészítenek a Marsra történő utazásra – pontosabban mélyűri missziókra, a Mars mellett szóba került a Holdra való visszatérés is, de ez még bizonytalan.

A Johnson Űrközpontban tartott eseményen az új Orion űrhajó mérnöki modellje előtt sorakozott fel az a 7 férfi és 5 nő, akik a következő években ezzel az űrhajóval a Föld körüli repülésekkel végrehajtott missziók során készülnek fel az expedícióra. A résztvevők: Zena Cardman, Jasmin Moghbeli, Jonny Kim, Frank Rubio, Matthew Dominick, Warren Hoburg, Robb Kulin, Kayla Barron, Bob Hines, Raji Chari, Loral O’Hara, Jessica Watkins. Szakértelem szintjén vannak közöttük katonatisztek, tudósok, orvosok, illetve helyet kapott a SpaceX vezető tervezőmérnöke, valamint a NASA egy berepülő pilótája. A jelölteket egy másfél évig tartó program során 18 ezer jelentkezőből választották ki.

A csapat formálisan augusztusban kezdi meg a felkészülés első szakaszát, egy két évig tartó alapkiképzést, melynek során a Nemzetközi Űrállomás fontos szerepet kap, ezen időszakban bővített legénységgel folyik majd a munka.

Azóta történt

Előzmények