Crackerek jutottak be a Nasdaq rendszerébe

Számítógépes bűnözők törtek be az Egyesült Államok legnagyobb elektronikus részvénykereskedelmi rendszerébe, a Nasdaqra – jelentette be hivatalosan is a szervezet szombaton. A tájékoztató szerint egy olyan alrendszerbe jutottak be, ahol körülbelül 300 cég, vállalat bizalmas kommunikációja zajlik: a Nasdaq megnyugtatta a tőzsdén érdekelteket (körülbelül 2800 társaság van jelen a rendszerben), hogy a kereskedelmi rendszer és a felhasználók adatai érintetlenek, ezekhez nem fértek hozzá.

Nem ez az első eset, hogy a tőzsdei rendszert támadják, az elmúlt egy évben több behatolást is észleltek, és azóta is folyik a nyomozás az elkövetők után. Egy szövetségi hivatalnok szerint a vizsgálatot nehezíti, hogy egyelőre még nem világosak a crackerek indítékai. A most célba vett szolgáltatás (Director Desk) abban segíti a cégvezetőket, hogy könnyen meg tudjanak osztani a menedzsmenttel bizalmas dokumentumokat, illetve hogy online üléseket, webkonferenciákat tarthassanak. Ebből következik, hogy igen magas értékű információk találhatóak itt, jó áron adhatóak tovább a feketepiacon. A szakértők egyelőre csak néhány gyanús fájlt találtak, melyeket azóta már eltávolítottak, s úgy vélik, egy félig sikerült támadással van dolguk, nagyon valószínű, hogy értékes adatokhoz nem jutottak hozzá.

Az amerikai igazságügyi minisztérium eredetileg azt kérte a Nasdaq vezetésétől, hogy február 14-ig ne hozzák nyilvánosságra a támadás tényét, de a Wall Street Journal pénteki riportjának köszönhetően az információ nyilvánosságra került.

Azóta történt

Előzmények