Négymagos AMD-processzorok 2007-ben?

A Goldman Sachs nevű befektetési tanácsadó cég szerint az AMD fejlesztései és erőforrásai jó alapot adhatnak ahhoz, hogy a vállalat már 2007-ben elkezdhesse négymagos processzorainak gyártását. A gazdaság világából származó információra persze némileg szkeptikusan kell tekintenünk, hisz idén az Intel példáján is láthattuk, hogy új technológiák bevezetésekor sorozatos problémák és csúszások adódhatnak. Ha azonban valóra válik a Goldman Sachs prognózisa, akkor mintegy két évvel az AMD első kétmagos CPU-inak bemutatása után megjelenhetnek az x86-világ határait tovább tágító termékek is.

A várakozás alapjául az AMD dual-core processzorai fejlesztésének lendülete szolgál: az AMD64-es K8 architektúrát ugyanis eleve többutas rendszerekbe tervezték, így a beépített memóriavezérlőnek és a nagy sebességű HyperTransport kapcsolatnak köszönhetően elvileg a magok egyetlen lapkára integrálása is könnyebb lehet. Az előállítási költségek szempontjából kritikus magméret pedig nem növekszik a magok számával egyenes arányban, mert számos áramkör megosztható az egyes egységek között.

A gyártó hivatalosan közreadott terveiben eddig csak a kétmagos processzorok 2005 második felében való megjelenése szerepel. Az Opteronok között a jövő év közepe táján bukkannak fel az új típusok, míg a dual-core Athlon 64 2005 végén debütálhat. Ezeket kezdetben 90 nm-es csíkszélességgel, 200 mm-es wafereken fogják gyártani, de az AMD már 2006 első felében áttérne – a drezdai Fab 36-ban – a fejlett 65 nm / 300 mm-es technológiára. A 65 nm-es SOI-eljárás kidolgozásában az AMD az IBM-mel működik együtt, és a vállalat szerint a munka csaknem háromnegyedén már túl vannak. A Goldman Sachs szerint az új gyártástechnológia és a Nagy Kékkel való partnerség két kedvező előfelétel a négymagos processzorok bevezetéséhez. Nem tudható azonban, hogy a jelenleg használatos K8-architektúra jelenik-e meg a többmagos processzorokban, vagy a fejlesztés alatt álló, új K9-es kódnevű dizájn. Az elemzők allítását az AMD nem kommentálta.

A többmagos CPU-kat persze nem elősorban asztali gépekbe szánják, a szerverpiacon azonban reális igény van a teljesítőképesebb x86-os rendszerekre. Ez a helyzet az otthoni felhasználók elvárásainak növekedésével később változhat, hiszen míg a szerverekben bevett gyakorlat több processzor alkalmazása, ez a költséges lehetőség a desktoppiacon nem jöhet számításba. Itt jóval olcsóbb megoldást jelent a magok egyetlen chipbe integrálása mint a teljesítmény növelésének egyik módja.

Az IBM Power4 és Power5 processzoraival már régebb óta szállít többmagos CPU-kat, de a Sonyval is létezik egy közös projektje a Cell kódnevű CPU-k fejlesztésére. A HP és a Sun szintén régi motorosnak számít; utóbbi újabb multi-core Niagara és Rock rendszereit 2006/07-ben dobná piacra. Az Intel a jövő évtől kezdené kétmagos processzorai bevezetését a platformok széles köréhez.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD
  • IBM

Azóta történt