Nem eladó a Pannon GSM

Újra felröppentek a Pannon GSM esetleges eladásáról szóló pletykák. A mobilszolgáltató szerint a tulajdonos Telenornak esze ágában sincs megválnia magyar érdekeltségétől.

Piaci pletykák szerint a francia Orange mobilszolgáltató megvásárolná a norvég Telenor magyar leányvállalatát, a Pannon GSM-et. Konkrét forrást eddig senki nem rendelt a hírhez, komolytalannak tűnik a híresztelés, a nemzetközi hírügynökségek hírei között sem bukkantunk a Telenort és az Orange-t ilyen összefüggésben említő információra. Van, aki úgy tudja, hogy az egyik vezető nemzetközi üzleti napilapban jelent meg az ide vonatkozó hír, de ennek nincs nyoma. Megfigyelők arra hívják fel a figyelmet, hogy mintegy másfél év óta időről-időre felröppen itt-ott a Telenor-PGSM-Orange-pletyka.

Somlyai Dóra, a Pannon GSM kommunikációs vezetője a hírre reagálva közölte: a Telenornak esze ágában sincs, hogy megváljon a 100 százalékos tulajdonában lévő, rendkívül jó eredményeket produkáló Pannon GSM-től, sőt a norvég anyavállalat inkább terjeszkedne, illetve bővítené jelenlegi leányvállalataiban meglévő részesedését.

A Pannon GSM a 2003-as 8,2 milliárd forintról a tavalyi a harmadik negyedévben 9,6 milliárd forintra, vagyis 17 százalékkal növelte üzemi eredményét, miközben a pénzügyi költségei drasztikusan csökkentek, ráadásul hitelállománya sincs. A múlt év első 9 hónapjában elért bruttó eredmény 9,5 milliárd forintos adózás előtti eredmény 28 százalékkal haladta meg az bázisadatot, az EBTDA eredménye pedig 7 százalékkal javult. (Ezek a cég legfrissebb, elérhető számai.)

A Pannon GSM mellett a többi külföldi Telenor-leány is igen jó eredményt produkált az első kilenc hónapban, ezeknek köszönhetően éves összehasonlításban 15 százalékkal, 5,61 milliárd koronára (1 euró = 8,18 norvég korona) növelte kamatfizetés, adózás és leírások előtti nyereségét (EBITDA) a norvég Telenor. Az árbevétel 16 százalékkal, 15,7 milliárd koronára, a nettó eredmény 9 százalékkal, 1,4 milliárd koronára javult.

Azóta történt

Előzmények