Nem eszik olyan forrón a Vistát – Hoax a kulcsgeneráló program?


Habár villámgyorsan bejárta az internetet a hír, hogy létezik egy keygenerator, mellyel viszonylag gyorsan lehet olyan termékkulcsot találni, amivel a felhasználó illegálisan aktiválhatja Windows Vista operációs rendszerét – erről mi is beszámoltunk –, az elmúlt két napban egyre-másra jelentek meg azok a közlemények, melyek vagy tagadták a program működőképességét, vagy pedig kételyeiket fejezték ki hatékonyságát illetően.

A leginkább visszafogott tudósítást a tekintélyes Cnet adta, akik egyelőre csak annyit közöltek, hogy a tapasztalatok nem igazolják a kulcsgeneráló használhatóságát, s amint el tudják érni a Microsoft illetékeseit, beszámolnak a tényekről. A rokon lap, a ZDnet újságírója már kipróbálta a programot, s bár ő is talált két használható kulcsot, mégis, több figyelemre méltó akadályról írt elemzésében – többek között arról, hogy a felhasználónak kell eldöntenie, érvényes kulcsot kapott-e a keresés során, s ez a folyamat nem is tart olyan rövid ideig, illetve tényleg hozzáértőnek kell lennie a kísérletezőnek (képgaléria mutatja be próbálkozását) –, s végeredményben ezt a lehetőséget jelen állapotában még nem látja olyan veszélyesnek, hogy a Microsoftnak aggódnia kellene.


Forrás: content.zdnet.com

Ezek után jött a hab a tortára, amikor a kulcskereső program írója, aki a Computer User nicket használja, megírta a kulcskeresőt ismertető oldal fórumában, hogy ez az egész csak vicc volt: „Az az igazság, hogy a nyers erő módszerével dolgozó kulcskereső csak tréfa volt, sosem akartam használni. Nem is próbáltam ki, ezért senki ne használja! Mindenki, aki azt állítja, hogy működik, az hazudik vagy téved!” Ha ez így van – hisz a történtek után már nehéz bárkinek is hinni –, akkor azok, akik érvényes kulcsot találtak a program segítségével, mindössze szerencsések voltak…(?)

A softpedia az említett blogbejegyzésen kívül közzétett egy, a Computer User által írott bocsánatkérő levelet is. Ám Marius Oiaga, a hírt és a levelet közreadó újságíró korábbi ténykedését és maró, szarkasztikus humorát ismerve, feltehetően ezt a levelet is ő maga írta (a helyesírás az eredeti!): „Azoknak a srácoknak, ottan a microsoftnál!” A roppant éles gúnnyal megírt levélben Computer User bocsánatot kér a Microsofttól, s kifejti, hogy ezt az egészet valójában ő csak azért csinálta, mert szereti a Windows Vistát...

A Tech.Blorge.com által megkeresett Alex Kochis, a Microsoft eredetiséget ellenőrző részlegének, a Windows Genuine Advantage-nek (WGA) vezető termékmenedzsere mindenesetre nem aggódik. Az interjú szerint vizsgálják a kulcskeresőt, ám aktiváló rendszerük biztonságában nem kételkedik, s ezt blogjában is megerősítette.

Pezsgő fórum a témáról itt.

Azóta történt

Előzmények