Nem jár mindenkinek automatikusan az olcsó roaming


Viviane Reding

A törvényalkotási folyamat első akadályát sikerrel vette a felvetése óta mobilszolgáltatói oldalról hevesen támadott, ám az előfizetők lelkesedését kivívó roamingdíj-csökkentési tervezet. A Viviane Reding információs társadalomért és médiaügyekért felelős biztos által előterjesztett javaslatot az Európai Parlament belső piaci és fogyasztóvédelmi bizottsága tegnap minimális többséggel – 22 igen és 21 nem szavazat mellett – elfogadta. Ezzel első lépcsőben kudarcot vallott az iparági lobbi azon törekvése, hogy elejét vegye a piac központi szabályozásának és megakadályozza egy kiskereskedelmi árplafon hatósági meghatározását, részsikert mégis elkönyvelhetnek a szolgáltatók – derül ki az International Herald Tribune híradásából. A bizottsági tagok annyiban ugyanis engedtek, hogy a tervezetbe belefoglalták: az előfizetőnek kérvényeznie kell a kedvezőbb tarifára az átállást, amit – nagy valószínűséggel – csak az érvényben lévő szerződése lejárta után tehet meg.

Amint az ismert, a roamingtarifa akkor lép érvénybe, ha az ügyfél a szolgáltatója területén kívülről, külföldről telefonál, vagy ott fogad hívásokat. Az Európai Bizottság (EB) által összegyűjtött adatok szerint egyes országoknál a barangolási percdíj elérheti a 12,30 eurót is. A most jóváhagyott tervezet a nagykereskedelmi roamingdíjakat percenként 25 eurócentben, a kiskereskedelmi tarifákat pedig hívásindításkor percenként 50, hívásfogadáskor pedig 25 centben maximálná. Az EB úgy becsüli, hogy e tarifalimit bevezetésével a szolgáltatók éves szinten 3 milliárd euró árbevételtől esnének el.

Az ún. „opt-in” kiegészítés azonban széles mozgásteret biztosít a mobilcégek számára. Ez írja elő, hogy az előfizetőnek kérvényeznie kell a kedvezőbb tarifarendszerre történő átállást, amit ráadásul csak az érvényes szerződés lejárta után tehet meg. Az alacsonyabb roamingdíjakkal automatikusan csak az új előfizetők élhetnének.

Nem véletlen, hogy a fogyasztói érdekvédelmi szervezetek nem örültek a módosításnak. Mint bírálatukban kiemelték: ez a kiegészítés – mivel Európában a mobil-előfizetések 60 százaléka feltöltőkártyás – az ügyfelek jelentős része számára megnehezíti vagy egyenesen lehetetlenné teszi a gyors váltást. Viviane Reding is sajnálatosnak nevezte az opt-in javaslat beiktatását a tervezetbe, mert – mint mondta – a 103 százalékos európai mobilpenetráció mellett aligha várható sok új előfizető felbukkanása, akik automatikusan élvezhetnék az alacsonyabb díjszabás előnyeit.

A tervezet a következő lépésben, április 12-én az ipari, kutatási és energiaügyi bizottság elé kerül, amely újabb javaslatokat fűzhet hozzá. A 750 fős Európai Parlament várhatóan május közepén szavaz majd az előterjesztésről, melyre még a Miniszterek Tanácsának is áldását kell adnia.

Azóta történt

Előzmények