Nem kell memória az MP3-lejátszókba

A jövő hordozható médialejátszóiba egyáltalán nem építenek majd be adattárolót, sem merevlemezt, sem a mostanában elterjedtnek számító flashmemóriát – a SanDisk vízióját a vállalat termékmarketingért felelős vezetője vázolta fel egy londoni bemutatón. Ezzel a kissé furcsának hangzó jövőképpel nem véletlenül állt elő elsőként (és jó eséllyel egyedüliként) a SanDisk: ez a vállalat az egyetlen olyan cég a világon, amely egyszerre gyárt médialejátszókat és memóriakártyákat. Utóbbi területen ráadásul piacvezető.

A SanDisk álláspontja szerint a beépített memóriás lejátszóknál sokkal időtállóbb és logikusabbnak, rugalmasabbnak tűnő megoldások a memóriakártyákkal bővíthető készülékek – ezeket eleve a különböző kapacitású kártyákkal egybecsomagolva kéne árulni, a felhasználónak így idővel nem kéne folyamatosan a lejátszó fix tárkapacitásához igazodnia, ráadásul a kártyán tárolt zenéket vagy egyéb tartalmakat könnyen átvihetné más eszközökre, például mobiltelefonokra vagy különböző autóhifi-rendszerekre. A vásárló – érvel a SanDisk – emellett biztos lehet benne, hogy készüléke évekkel később is korszerű maradhat – már ami a rendelkezésre álló tárkapacitást illeti.

A vállalat nemcsak sajátos ötlete révén, hanem rendszeres programfrissítések által is igyekszik médialejátszóit időtállóbbá tenni. Így például mostantól elérhető az iPod Nano direkt riválisának szánt Sansa Clip új szoftvere, mely immár támogatja az MP3 formátumnál adott esetben lényegesen jobb minőséget nyújtó Ogg és Flac formátumokat is. A SanDisknél hasonló frissítést helyeztek kilátásba a legtöbb európai országban még meg sem jelent, a régióban jövő hétre várt Sansa Fuse-hoz is.

Bár az iPodok óriási sikerét tekintve ez aligha számít komoly versenyelőnynek, a gyártó ezzel együtt azt is közölte, hogy médialejátszói mostantól kivétel nélkül tartalmazni fognak FM-rádióvevőt. A bemutató során elhangzott, hogy az ezzel járó pluszköltségeket sikerült a minimálisra csökkentenie a cégnek, miután a kínai gyárat áthelyezték Prágába, így a cégnek nem kell többé megfizetnie az FM-vevőkkel ellátott berendezések tízszázalékos európai büntetővámját.

Azóta történt

Előzmények