Nem öntik majd, hanem faragják a jövő noteszgépeinek burkolatát?

Hamarosan a Fujitsu is bemutatja notebookkínálatának leginkább környezetbarát modelljét, illetve egyelőre annak egy prototípusát: a héten zajló Milan Salone designshow keretén belül megrendezésre kerülő „Japan Design 2008” kiállításon bemutatkozik a cég első faborítású noteszgépe. A japán gyártó ezzel is a manapság oly divatos, általa kiemelten kezelt környezetbarát információtechnológia és IT-infrastruktúra fontosságára kívánja ráirányítani a figyelmet.

Az új noteszgép-prototípus burkolatának jelentős részét cédrusfából faragták a Fujitsunál, de amelyik elem éppen nem fából készült, annál is a hagyományos műanyagokhoz képest kevésbé környezetterhelő módon előállítható, ún. bioplasztikot alkalmazták a gyárban. Utóbb előállításánál több újrahasznosított anyagot vonnak be, így a gyártás kevesebb környezeti erőforrás elvonásával jár együtt. A japánok egyébként 2002 óta használnak ilyen bioplasztikot a noteszgépek egyes alkotóelemeinél: a Biblo NX95 típusú gép külső borítása például harminc százalékban ebből az anyagból készült.

Bár az ötlet alapvetően jó célt szolgál, a faborítású Fujitsu noteszgép várhatóan elsősorban divatcikk lesz, így fogyasztói ára aligha teszi alkalmassá arra, hogy nagyobb tömegekhez is elérjen. Ezt sugallja legalábbis a bemutatórendezvény jellege, illetve a tény, hogy a prototípust a Fujitsu és egy japán dizájnstúdió, a Monacca közösen tervezte. Ez a cég eddig nem jegyzett hasonló projektet, kínálatában mostanáig csak jellegzetes, fából készült bútorok és táskák, valamint egyéb dísztárgyak szerepelnek.

A Fujitsun kívül még legalább két notebookgyártó (a tajvani Asus és az MSI) is próbálta fával, vagy más, hasonló szerkezetű anyaggal helyettesíteni egyes noteszgépeinek külső műanyag vagy fémburkolatát. Az Asus megerősített bambuszborítású hordozható számítógépe hamarosan a boltokba kerül, az MSI megoldása pedig az idei CeBIT alkalmával mutatkozott be először a nagyközönségnek.

Azóta történt

Előzmények