Nem tréfa: Megújult egy vidéki magyar kórház informatikai rendszere

A Szigetvári Városi Kórház és Rendelőintézet, nem várva a sült galambot, az Európai Uniótól elnyert, illetve saját rekonstrukciós forrásból épített ki egy új, a jelenlegi és közeljövőben jelentkező igényeket kielégítő IP-hálózati infrastruktúrát. A további fejlesztésekre is lehetőséget kínáló hálózati eszközöket a D-Link szállította, akik az intézmény vezetői szerint az adott pályázati forrást a legmagasabb szintű műszaki tartalommal töltötték meg.

Magyarországon a költségvetési intézmények az uniós csatlakozást megelőzően jellemzően csupán szigetszerű, az aktuálisan felmerülő nehézségeket tűzoltó módszerekkel megoldó informatikai fejlesztésekben gondolkodhattak. A fejlesztési alapok megnyílása így néhol akár évtizedes technológiai lemaradás behozatalára nyújt lehetőséget – amennyiben kihasználják.

A Szigetvári Városi Kórház felismerte az új helyzetet, s 2006 tavaszán sikerrel pályázott informatikai hálózatának megújítására. Az elnyert pályázati forrásból és saját keretükből olyan rendszert kívántak kiépíteni, mely hosszú távra biztosítja a hálózat naprakészségét, megőrzi a beruházás értékét és a további informatikai fejlesztések számára biztos alapot teremt.

A beszerzésre kiírt közbeszerzési eljáráson a legfontosabb kritérium a rendelkezésre álló költségkeret leghatékonyabb kihasználása volt – s ez nem csoda, hiszen már az is fehér hollónak számít, ha egy költségvetési intézmény, pláne egészségügyi szervezet, hihetetlenül szűkös anyagi eszközeit informatikai fejlesztésre fordítja. Emellett fontos elvárás volt az új technológia minél teljesebb kihasználását lehetővé tévő képzési rendszer, valamint a szállító stabil piaci helyzete, későbbi szervizszolgáltatásainak minősége.

A kórház a D-Linket választotta, mint elmondják azért, mert a menedzselhető hálózati eszközök piacán negyedik, eladásait évről évre megkétszerező gyártó xStack, menedzselhető switcheivel gigabites végponti kapcsolatokat biztosított, míg az – új technológia teljes kihasználását lehetővé tévő – oktatást külön költség nélkül nyújtotta.

„Informatikai hálózatunkban már voltak D-Link eszközök, melyekkel teljes mértékben elégedettek voltunk. Örömmel fogadtuk, hogy a gyártó szerény anyagi lehetőségeink mellett is képes volt olyan ajánlatot tenni, mely biztosította az elképzeléseinknek megfelelő, magas szintű technológiát. A beszerzett eszközök lehetővé teszik, hogy a hálózati struktúra gyorsabbá váljék, és a további informatikai fejlesztések alapja meglegyen” – mondta el Göbölyös Ivett, a Szigetvári Városi Kórház főigazgatója.

Azóta történt

Előzmények

  • Új hálózatot kaptak a mentők

    25 vidéki, egy fővárosi és egy tartalék 104-es hívásfogadó központ felújítása fejeződött be az október közepén zárult tesztidőszakkal.

  • D-Link-adomány a Zeneakadémiának

    DFL-800 típusú tűzfala biztosítja a Zeneakadémia épületeinek védett adatkommunikációs összekötését.

  • Belehúz a D-Link

    A hálózati eszközök gyártója újabb termékekkel és szolgáltatásokkal csábítja az üzleti felhasználókat, ugyanakkor erősíti kiskereskedelmi jelenlétét is.

  • Varsói regionális központot avatott a D-Link

    A múlt év lengyel it-menedzsere, Roman Napierala lett a vállalat új kelet-európai ügyvezető igazgatója.