A német kancellár is a közösségi média ellen fordulhat

Olaf Scholz német kancellár megvédte a DSA-t, majd hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a közösségi médiás cégek felelősséget kell vállaljanak a tartalmakért.

A re:publica digitális konferencián több érdekes kijelentést is tett a múlt hét végén Olaf Scholz német kancellár. Többek között felhívta a figyelmet a következőre: nagyon fontos, hogy a közösségi médiás cégek vállalják a felelősséget a tartalmakért.

Ezzel párhuzamosan megvédte a DSA-t, majd megerősítette, hogy a cégeknek és platformoknak fel kell ismerniük és vállalniuk kell a közösségi felelősségüket, éppen úgy, mint ahogy az a fizikai világban ismert és elvárt.

Scholz emlékeztetett, hogy a Digital Services Acthoz hasonló törvények nagyon súlyos büntetések kiszabását teszik lehetővé az online platformokra, ha azok nem tesznek valamit az illegális tartalmakkal szemben. Az ilyen törvények Scholz szerint erősebbé teszik a piacokat és nem vezetnek öncenzúrához. A DSA-t végeredményben az albérleti piachoz hasonlította: ahol nagyobb a védelem, ott több a kiadó lakás, hívta fel a figyelmet.

Azóta történt

Előzmények