A rendőr apuka trójai programmal kémkedett a lánya után

Különös botrányról adott hírt a Der Spiegel online kiadása: egy tavalyi, a rendőrség szövetségi rendszerének feltörése miatt indított vizsgálat szerint egy frankfurti, nevén nem nevezett, a kiberbiztonsági szolgálatnál dolgozó állami alkalmazott arra használta fel a szövetségi biztonsági rendszert, hogy egy trójai segítségével lánya internethasználatát kövesse nyomon.

A családi kémkedést, a spyware-t állítólag a lány egyik hackerkedéssel foglalkozó barátja fedezte fel, majd bosszúból mélyebben behatolt a rendőr számítógépébe. A kutakodás közben az illető felfedezett a levelezésben egy gyorsítótárat, melynek tartalmát az apa a központi rendszerből irányította át a saját, privát számítógépére. Ez a biztonsági rés tette lehetővé, hogy a hacker bejusson a német rendőrség PATRAS nevű rendszerébe, mellyel például a bűnözők és a gyanúsítottak mozgását követik a rendőrök a mobiltelefonok és az autókban található GPS-ek megfigyelésével.

Ezt az oroszországi rendszerekből indított támadást akkor felfedezték, a PATRAS-t leállították, majd a 23 éves észak-rajna–vesztfáliai fiatalembert ezért a hackelésért tavaly nyáron le is tartóztatták.

A PATRAS ellen egy másik támadás is indult tavaly, melynek elkövetésével egy No Name Crew nevű hackercsoportot gyanúsítanak, ám a német rendőrség szóvivője nem kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni azt, hogy a két ügy összefügg-e.

Azóta történt

Előzmények