A mobilról internetezők fele iOS-t használ

A webes méréseket készítő Net Applications adatai szerint tavaly az internetezésre használt hordozható eszközök több mint fele Apple iOS-alapú készülék volt.

A globális méréseket összegző táblázat tanúsága szerint az iOS minden hónapban 50 százalék körüli részesedéssel zárt. Egyedül februárban, márciusban és májusban volt valamivel ez alatt a mutató, ugyanakkor októberben elérte a 61 százalékot. Hogy mitől ez a nagy ingadozás, azt nem tudni, az ugyanakkor látszik, hogy az októberi, rendkívül magas értéket a Java ME (tehát a nem okos mobiltelefonokon futó Opera Mini) kárára érte el.

Az Android esetében nem volt tapasztalható ilyen mértékű ingadozás, a készülékek száma januártól februárig lassú ütemben ugyan, de folyamatosan nőtt. Ugyanez nem mondható el a Symbianról, a Nokia rendszerének részesedése ugyanis lassabb mértékben, de stabilan csökken. A BlackBerry és az egyéb kategóriába sorolt készülékek nagyjából stagnáltak.

A számítógépeken futó operációs rendszerek kapcsán már nem lehet ennyire boldog az Apple, bár panaszra sem lehet okuk: a Mac OS X rendszer a piackutató statisztikái szerint egyre több internetezésre használt gépen fut, az év elején látszódó 3,5 százalékos részesedés decemberre 5 százalék fölé nőtt. A Microsoftnak persze nincs mitől félnie, részesedése 92 százalékos, a házon belüli mozgás pedig evidens: egyre több gépen fut Windows 7, míg a Vista- és az XP-alapú rendszerek száma folyamatosan csökken, noha még mindig az utóbbi vezet a maga 46,5 százalékával.

Azóta történt

Előzmények