.NET sztereóban: beindul a Mono

A Novell által pénzelt, nyílt forráskódú .NET keretrendszer, a Mono szélesebb körű elterjedésének újabb lökést adhat a hozzá tartozó grafikus fejlesztőkörnyezet, a MonoDevelop első stabil változatának hétvégi bejelentése, valamint a Mono 2.0 küszöbön álló kiadása. A .NET keretrendszer operációs rendszer szintű futtatókörnyezet számos, a programfejlesztés során felhasználható, előre megírt osztálykönyvtárral. A keretrendszerre több magas szintű programozási nyelv épül, közülük a két legfontosabb a C#, illetve a Visual Basic. A .NET-es nyelvek fordítóprogramjai nem közvetlenül gépi kódba fordítanak, hanem CIL (Common Intermediate Language) bájtkódnak nevezett virtuális gépi kódba, az ilyen kódot pedig a CLR (Common Language Runtime) virtuális gép képes futtatni. A virtuális gépi kód használatával a program minden olyan platformon futtatható, amelyhez létezik CLR.


.NET-es program hazai pályán...

A Microsoft .NET környezeteivel ellentétben a Mono nemcsak nyílt forráskódú, hanem valódi többplatformos megoldás is, a Windowson kívül Linux, Mac OS X, Solaris és BSD rendszereken működtethető. A Mono CLR segítségével a már meglévő .NET-es programok változtatás és újrafordítás nélkül futtathatóak minden Mono által támogatott UNIX rendszeren. A Mono azonban nem teljesen kompatibilis a .NET rendszerrel, kimaradt belőle például a UNIX-okon nem igazán releváns, windowsos rendszerkezelésre szolgáló System.Management névtér, ugyanakkor tartalmaz extra lehetőségeket is a Microsoft .NET-hez képest, például a GTK#-ot, amin keresztül a Linuxokon népszerű GTK+ grafikus felületek elemeihez férhet hozzá a programozó.


...és idegenben (OpenSUSE 10.3)

A hamarosan megjelenő Mono 2.0 a Microsoft által 2005 novemberében kiadott .NET 2.0 majdnem teljes megvalósítása lesz (Core Libraries, C# 2.0, Visual Basic, ASP .NET 2.0, ADO.NET 2.0, WinForms 1.1, közel teljes WinForms 2.0), ráadásul számos .NET 3.0 és .NET 3.5-ös lehetőség is helyet kapott benne (C# 3.0, LINQ). A rendszer bétáját 1.9-es verziószámmal a www.mono-project.com-ról tölthetik le az érdeklődő felhasználók.


Visual Basic ujjgyakorlatok Linux alatt

Ahogy a .NET-et kiegészítik a Microsoft Visual Studio különböző kiadásai, úgy egészíti ki a Monót a GNOME desktopra írt MonoDevelop grafikus fejlesztői környezet. A hétvégén kiadott MonoDevelop 1.0 valóban igen rugalmas, könnyen kezelhető, testre szabható felületet ad, támogatást biztosít a C/C++, C#, Visual Basic programnyelvekhez, ismeri a Visual Studio 2005 projekteket, ráadásul pluginekkel bővíthető, jelentős hátránya viszont, hogy csak GTK# és ASP.NET grafikus felületekhez van benne űrlaptervező, a WinForms felületeket kézzel kell kódolnia a programozónak.

Azóta történt

Előzmények