A Newkia lenne az új Nokia

Miközben már napok óta a csapból is a Nokia mobiltelefonos üzletágának Microsoft általi felvásárlása folyik, a világ túloldalán egy frissen alapított cég máris nagy terveket sző a finn vállalat romjain. A nemes egyszerűséggel csak Newkia névre keresztelt vállalat alapítója szerint a Nokiának teljesen más sorsa lett volna, ha az Androidot választotta volna a Windows Phone helyett, és szándékai szerint a Newkiával ezt is fogja bizonyítani.

Thomas Zilliacus 15 évet töltött a Nokiánál – ebből hetet az ázsai régió vezetőjeként – majd 1993-as távozása után még három évig dolgozott a finn vállalatnak külső tanácsadóként. Ezek után saját befektetési céget alapított Mobile FutureWorks néven, melynek tanácsadói között ott van például az Ericcson korábbi elnök-vezérigazgatója, Sven-Crister Nilsson, és a Nokia mobiltelefon-üzletágának egykori vezetője, Jorma Nieminen is.

Zilliacus szerint a néhány napja bejelentett Microsoft-Nokia üzlet (melyben a vételár a Nokia 10 évvel ezelőtt piaci kapitalizációjának mindössze 2 százaléka) tökéletesen tükrözi a Stephen Elop Windows Phone stratégiájának alkalmatlanságát, melynek köszönhetően a néhány éve még magasan piacvezető Nokia mára jelentéktelenné vált. Zilliacus nem először fejezte ki nemtetszését a Nokia stratégiája miatt, sőt, egy évvel ezelőtt ő is megpróbálta kivásárolni a mobiltelefon-üzletágat, de nem sikerült támogatót (azaz pénzt) szereznie, mert senki nem akart milliárdokat ölni a Windows Phone platform csapdájában vergődő gyártóba.

Thomas Zilliacus
Thomas Zilliacus

Zilliacus célja most a Newkiával az, hogy a most következő átmeneti időszakban minél több tudást elszívjon a Nokiától. Azt mondja, hogy sok olyan nokiás fejlesztőt, mérnököt ismer, akik nagyon szeretnének Android alapokon dolgozni, és már több volt nokiás is csatlakozott a Newkiához. Az új cég székhelye Szingapúrban lesz, de a kutatás-fejlesztés központ Finnországban kap helyet. A cégvezető bizakodó, szerinte a világ nagyot változott az elmúlt néhány évben, és már nem kell saját gyárral rendelkezni ahhoz, hogy valaki sikerrel törjön be a piacra. Példaként a még igen fiatal Xiaomit hozta fel – melyhez éppen most igazolt át a Google-tól az Android addigi termékmenedzsere, Hugo Barra – mely mindössze egy éve adta ki első okostelefonját, de azóta már Kína egyik legdinamikusabban növekvő márkája, és piaci értéke eléri a tízmilliárd dollárt, ami kétszer annyi, mint amennyit most a Microsoft fizet a Nokia mobiltelefon-üzletágáért.

A Newkia az ázsai régióra fog fókuszálni, mivel a következő néhány évben itt lesz a legnagyobb a növekedés, így a lehetőség is. Zilliacus szerint egyelőre nem a Samsung babérjaira törnek, de hiszi, hogy a tapasztalt nokiás fejlesztőkkel képesek lesznek olyan megoldásokkal előrukkolni, melyek egyediek lesznek és megkülönböztetik őket a többi androidos gyártótól. Az első modellek várhatóan egy éven belül megjelennek.

Azóta történt

Előzmények