Tajvanon készül az új South Park?

Az év elején még bizonytalan voltam a Next Media kísérletét illetően, pontosabban nem nagyon tudtam mit kezdeni azzal, hogy modern technológiával állítanak elő híreket feldolgozó animációkat – inkább a szokásos, számomra elérhetetlen ázsiai furcsaságok közé soroltam. Az elmúlt hónapok azonban bebizonyították, hogy a kínai milliárdos által pénzelt projekt valami nagyon újat hozott: ha van ma innovatív csapat a világ internetes médiájában, akkor azok a Next Media animációs munkájában részt vevők. Ha merném, azt mondanám, hogy a tajvaniak készítik az új South Parkot, ráadásul számomra üdítő frissességet (és sok gondolkodni valót is) ad, hogy a legújabb, izgalmas, pezsgő ázsiai kultúra egy szeletét ismerhetem meg.

Az egyik új gyöngyszem alapvetően a YouTube hivatalosan is legnépszerűbb videójának, a Charlie bit my finger-nek (Charlie megharapta az ujjam) paródiája, ahol a legfrissebb, „a gyerekek és a közösségi oldalak” témát érintő híreket dolgozzák egybe, zseniálisan. Az alapanyag elemei: egy tanulmány szerint a nyugati világban a kétévesnél idősebb gyerekek nyolcvan százaléka már valamilyen módon (jórészt és nyilvánvalóan a szülőknek köszönhetően) tagja, szereplője a közösségi hálóknak; az AVG szerint az interneten a gyerekeket fenyegető veszélyek azért súlyosak, mert a szülők nem foglalkoznak a számítógépek beállításával, hogy megóvják a kicsiket a káros tartalmaktól; arról mi is írtunk, hogy Eric Schmidt, a Google vezetője szerint véglegesen megváltozott a világ, így a gyerek-, illetve fiatalkorban elkövetett netes baklövéseket csak akkor lehet helyrehozni, ha nagykorúságuk elérése után nevet, identitást változtatnak az internetezők. Összességében a teljes videó a szülői felelősség kérdését feszegeti.

Meleg szívvel ajánlom a filmecskét Szalai Annamáriának, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének, aki – ez az interjú bizonyítja – jelenleg még roppant tájékozatlan az internet világában.

Ha a fenti videó jó, akkor vajon mit szóljunk az alábbi, gyilkos humorú (+18) filmhez, melyben a Facebookot, illetve az alapító-tulajdonost, Mark Zuckerberget pécézték ki maguknak?

Azóta történt

Előzmények