Új mobilszolgáltatónk lehet jövőre

Tegnap lezárult a negyedik mobilszolgáltató piacra lépését lehetővé tévő 900 MHz-es frekvencia-árverés jelentkezési időszaka. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) azt már délután elárulta, hogy a megadott határidőig hat jelentkezés érkezett. Az nem volt kétséges, hogy a kedvezőbb hullámterjedési feltételek miatt nagyobb lefedettséget biztosító frekvenciákra a három hazai operátor be fog jelentkezni, a kérdés az volt, hogy ki a további három résztvevő. A hatóság képviselői ma délelőtt közjegyző jelenlétében bontották ki a benyújtott dokumentumokat, és ezt követően – néhány perccel ezelőtt – hozták nyilvánosságra a jelentkezők névsorát.

Váratlan meglepetés

Megalapozottnak bizonyult az a hónapok óta keringő értesülés, mely szerint állami vállalat is elindul a frekvenciákért: a listán a Magyar Posta is szerepel. Azt egyelőre nem tudni, hogy a társaság egyedül vagy konzorciumban jelentkezett-e. A Napi Gazdaság szerdai értesülése szerint a Posta egy állami vállalatokat tömörítő társulás részeként vesz részt az árverésen: ebben a Magyar Villamos Művek (MVM) és a Magyar Fejlesztési Bank lehet a partnere. A lap úgy tudja, hogy a pénzintézet biztosítaná a költséges infrastruktúra-fejlesztéshez a forrásokat, és az MVM-mel 45-45 százalékos részesedést szerezne a tervezett nemzeti szolgáltatóban.

A lista ugyanakkor szolgált meglepetéssel is. Jelentkezett az árverésre a Teszári Zoltán többségi tulajdonában lévő és Digi márkanéven szolgáltató román RCS & RDS cégcsoport is, valamint a legnagyobb vietnami mobilszolgáltatót birtokló Viettel Group. A száz százalékban állami tulajdonban lévő, 58 ezer alkalmazottat foglalkoztató távközlési vállalat – mely a vezetékes piacon is érdekelt, és több mint 200 ezer kilométeres optikai hálózattal rendelkezik – Vietnam mellett Laoszban, Kambodzsában, Haitin, Mozambikban és Peruban is jelen van. A Viettel, Metfone és Unitel márkanéven szolgáltató társaság világszerte több mint 63 millió ügyféllel rendelkezik, árbevétele tavaly meghaladta az 5 milliárd dollárt.

Az árverés folyamatában most a jelentkezések formai és tartalmi vizsgálata következik, amely 2012. január 2-ig lezárul. Az NMHH – amennyiben indokolt – hiánypótlásra hívja fel a jelentkezőket, majd az érvényes árverési dokumentációt benyújtó jelentkezők nyilvántartásba vételére és kihirdetésére január 2-án kerül sor.

Két forduló, sokmilliárd forint

Az árverésen résztvevők a 900 MHz-es sávban összesen 10,8 MHz szélességű duplex frekvenciablokkra licitálhatnak, ebből egy 5, négy 1 és egy 0,8 MHz-es blokkra az E-GSM, egy 1 MHz-es blokkra pedig a P-GSM sávban. E blokkokból egy ajánlattevő legfeljebb 7,8 MHz sávszélességű tartomány jogosultságát szerezheti meg. Ha a 900 MHz-es frekvencián új piaci szereplő nyer frekvenciahasználati jogosultságot, úgy opciót szerez további frekvenciablokkok megvásárlására is az 1800 MHz-es, valamint a 2100 MHz-es frekvenciasávokban. E blokkokkal egy negyedik szolgáltató teljes értékű mobilszolgáltatást nyújthat.

A 900, 1800 és 2100 MHz-es frekvenciasávokon jelenleg a három hazai mobilszolgáltató közel egyenlő részben osztozik, kivételt képez ez alól az 1800 MHz-es sáv, ahol a Telenor két frekvenciablokk használati jogával rendelkezik, míg a Vodafone és a T-Mobile csak eggyel.

Az árverésre az ajánlatokat december 8-án kellett benyújtania az érdeklődőknek, a részvételi díj 40 millió forint plusz áfa volt. A licitálási fázist az NMHH két fordulóban bonyolítja le: az első fordulóban a legnagyobb egybefüggő 900 MHz-es blokkra („A” frekvenciablokk) lehet licitálni – ebben a körben kizárólag a piacra belépni kívánó három új szereplő tehet ajánlatokat. Ha e forduló eredményes, a második fordulóban a kisebb sávszélességű blokkok („B” és „C” frekvenciablokk) kerülnek árverésre; ha viszont az első forduló eredménytelen volt, akkor már csak a három meglévő mobilszolgáltató licitálhat a három („A”, „B” és „C”) blokkra együtt.

Az „A” frekvenciablokk kikiáltási ára mindkét fordulóban 4 milliárd forint, az 1 MHz-es sávszélességű „B” blokkok darabjáé 700 millió forint, míg a 0,8 MHz-es „C” blokké 560 millió forint. A nyertesek 15 évre szereznek jogosultságot a frekvenciablokkok használatára. Az árverés lezárásának tervezett napja 2012. január 13.

  • Kapcsolódó cégek:
  • DIGI

Azóta történt

Előzmények