Nő a kamerás biztonsági berendezések iránti igény

Az elavult kamerás megfigyelőrendszereket csak akkor cserélik le a tulajdonosok, ha egy káresemény kapcsán kiderül a használhatatlanságuk. A korszerű megoldásokat azonban nem csak megelőző, visszatartó hatásuk miatt érdemes telepíteni, hanem a rendkívül gyors gazdasági megtérülés miatt is - jelentette ki a NAPI Gazdaságnak Szepesi Dezső, a biztonsági rendszereket forgalmazó Deudi Kft. ügyvezető igazgatója.

- Milyen trendek figyelhetők meg a kamerás megfigyelőrendszerek piacán?

- Az utóbbi időben a félelem a terrorveszélytől és egyéb támadásoktól szinte mindenhol a világon növelte a különböző műszaki megfigyelőrendszerek iránti keresletet, egyes országok egyenesen országos vagy akár globális megfigyelőrendszereket alakítanak ki, amelyeknek a kamerás rögzítés is része. Magyarországon ez a trend most kezd érvényesülni, a kamerás rendszerek száma is folyamatosan nő. Az ilyen rendszerek szükségességét jelzi, hogy törvényhozói szinten is foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogy a különböző biztonsági kockázatú új üzletek megnyitásához megfelelő biztonságtechnikai rendszerek kialakítását tegyék kötelezővé, amelyek alapja a kamerás rendszer.

- Komoly megelőző hatása van ezeknek?

- A visszatartó hatás teljesen nyilvánvaló, hiszen minden vagyon elleni erőszakos cselekmény úgy kezdődik, hogy az elkövető körülnéz a helyszínen. A nálunk érdeklődő cégvezetők, magánszemélyek is nagyobb részt saját értékeik és üzletük biztonságát szeretnék növelni, és nem utolsósorban pontosan rekonstruálni a távollétük alatt történteket. Az érdeklődők számát jelentősen növeli a számítógép-alapú, digitális rögzítőrendszerek által kínált rengeteg új funkció, amelyek közül a távmegfigyelés az egyik legvonzóbb. Ezzel teljesül a cégtulajdonosok régi igénye, nevezetesen hogy otthonról vagy akár nyaralás közben is élőképpel ellenőrizhessék az üzletükben történteket, ezzel jelentősen csökkentve a személyes jelenlét szükségességét. A szabadidő növelését lehetővé tevő technikai újdonságokra mindig van érdeklődés.

- Mennyire gyakori a régebbi rendszerek lecserélése, s mi indokolja azt?

- Sajnos az elavult - általában videokazettás - rögzítőrendszerek és a rossz minőségű kamerák cseréjére a leggyakrabban csak akkor szánják el magukat a tulajdonosok, amikor konkrétan kiderül azok tökéletlen, nem megfelelő működése. Ilyenkor hallható, hogy "az eseményről nem készült értékelhető felvétel". Ez a hiba általában a rossz minőségű kamerák és a rendszer alacsony felvételi sebességének együttes eredménye. Ez a két összetevő a kamerás rendszerek minőségének alapja, ezenkívül nagyon sokat számítanak a beállítási funkciók, a könnyű kezelhetőség, valamint a rendszer reakciója az eseményekre, mint például e-mail-küldés mozgás esetén a belépő képével, vagy hogy áramszünet után a rendszer automatikusan újrainduljon. Csodák e területen sincsenek, a jó minőséget - a minőségi összetevők viszonylag magas ára miatt - egyszer meg kell fizetni, viszont az ilyen rendszereknek van csak igazi használati értékük.

- Melyek a legújabb fejlesztések ezeknél a rendszereknél?

- A legújabb fejlesztésű szoftverekkel nem árt az óvatosság, mert a frissen piacra dobott termékeknél még évekig húzódhat a folyamatos "frissítés", amellyel az addig nem észlelt hibákat javítják. Az általános fejlesztési trend egyébként kétirányú. Egyrészt a képrögzítés sebességét próbálják növelni, ami a nagy teljesítményű számítógépek alkalmazásával ma már eléri a 400 kép/másodpercet is. Ez azt jelenti, hogy 16 kamerával egyszerre, kameránként 25 kép/másodperc, vagyis teljesen életszerű mozgást lehet rögzíteni. A fejlesztések másik iránya az új technikai és kényelmi funkciók minél egyszerűbben kezelhető változatainak a rendszerbe illesztése. A nagyközönségnek is elérhető termékek közül egy távol-keleti cég által kifejlesztett szoftver az irányadó a világon - cégünk is ezt a szoftvert használja a rendszereihez -, az egyéb fejlesztő csoportok ennek a szoftvernek a folyamatosan fejlődő funkcióit igyekeznek leutánozni, több-kevesebb sikerrel.

- Melyek a legfontosabb vagy legérdekesebb funkciói ennek a szoftvernek?

- A rengeteg érdekes funkció közül nehéz kiemelni néhányat. Talán ilyen a folyamatos, nagy felbontású videofelvétel hangrögzítéssel, a csak bizonyos eseményekre történő felvétel vagy a mozgásérzékelés a képen. Emellett specialitás például a pénztárgépen kezdeményezett számlanyomtatás érzékelése, a kamera képének bizonyos kijelölt területein tárgymegfigyelés vagy forgalomszámlálás, a kameránként előre ütemezhető feladatok beállítása is (például reggel kilenctől délután öt óráig folyamatos, míg más időpontban csak mozgásra rögzítés). A visszajátszás funkciói is összetettek, lehet folyamatos, filmszerű lejátszást választani, amely gyorsítható, lassítható, a képek egyesével léptethetőek, nagyíthatóak, élességük, szín és fényadottságuk utólag javíthatóak, valamint egyes képek vagy hosszabb felvételek is kimenthetőek, hogy azt máshol, akár rendőrségi szakemberek is elemezhessék. Nagyobb, több telephelyes cégeknek is rendkívül sok kényelmi funkciót nyújtanak ezek a rendszerek, hiszen egyszerre figyelhetik összes üzletüket, az ott történteket képpel és hanggal akár a központban is rögzíthetik, így a rögzítőeszköznek a helyszíni eseménykor történő megrongálása esetén is jól értékelhető, bizonyító erejű felvételeket készíthetnek.

- Milyen rendszereket igényelnek a megrendelők?

- Nagyon sokan kérik a videofelvétellel párhuzamos hangrögzítést is, amely még pontosabb rekonstruálhatóságot vagy akár élő képek, élő hangok alapján történő távellenőrzést tesz lehetővé otthonról vagy a vállalati központból. A rendszer összetettebb változatai lehetővé teszik azt is, hogy több telephellyel rendelkező cégek központi irodájukból vagy biztonsági részlegükből egyszerre figyeljék az ország több pontján működő üzleteikben történteket.

- Milyen visszajelzéseket kapnak a vállalatoknál felszerelt rendszerek hasznáról?

- Rengeteg pozitív visszajelzést kapunk. A felvételek visszajátszása alapján elmondott első számonkérések vagy a távmegfigyelés alatt élőben észrevett és telefonon kifogásolt mulasztás után a leggyakoribb tapasztalat a dolgozók hatékonyságának ugrásszerű növekedése. Sok érdeklődővel ültem már le kiszámítani egy ilyen rendszer - a vagyonvédelmen túli - hasznát. Példaként nézzünk egy kisebb üzletet, vagy irodát, ahol öt alkalmazott dolgozik és a tulajdonos nincs ott a teljes munkaidőben. Ha ide felszerelnek egy nagyon pontos rekonstruálhatóságot biztosító, nyolckamerás rendszert, annak az ára minőségi kamerákkal és szereléssel nagyjából egymillió forint lenne. Ha úgy számolunk, hogy a jövőben minden dolgozó - fokozott munkaintenzitásával - csak ezer forinttal növeli az általa generált napi bevételt, vagyis öten összesen naponta ötezer forinttal, akkor kiderül, hogy a teljes beruházás kétszáz nap alatt megtérül. És ebben a kalkulációban nincs benne az eltűnt áruk és termékek felderítésével, a betörések, rablások megelőzésével elérhető haszon, vagyis kárelkerülés. Nagyobb méretű cégeknél a bevételnövekedés is nagyobb, tehát a megtérülés jóval gyorsabb lehet. Hasonlóan jó visszajelzéseket kapunk a vállalatoknál telepített számítógép-tevékenységet megfigyelő szoftverekről. Ez cégünk másik fő profilja, itt is könnyű megbecsülni mennyi hasznot hozhat a cégtulajdonosnak, ha egy dolgozó - az ellenőrizhetővé válás után - nem tölt el a munkaidejéből másfél két órát a munkájához nem kapcsolódó internetes oldalak böngészésével, levelezéssel.

- Milyen szolgáltatásokat nyújtanak a vállalati számítógép-használatot megfigyelő szoftverek?

- A legújabb megfigyelőprogramok - megfelelően kiépített vállalati hálózatban - kétféleképpen is használhatók. A szoftver rögzítheti a használt számítógépen folytatott összes tevékenységet vagy emellett egy megfigyelő személy folyamatosan követheti is a hálózatban működő gépeken történteket. Itt az összes tevékenység meglehetősen pontos kifejezés, amelybe a teljes részletezés nélkül a következő lehetőségek tartoznak. A későbbi ellenőrzésre rögzíthető adatok: minden billentyűleütés a hozzá kapcsolódó ablakkal együtt, a küldött és fogadott e-mailek, az összes típusú internetkapcsolat indításának tárolása (FTP, HTTP, POP3, Chat, Messenger vagy más TCP kapcsolat) időrendi sorrendben, bármilyen alkalmazás, program telepítése vagy akár a nyomtatások rögzítése nyomtatási képpel. A megfigyelést folyamatosan végző személy alkalmazása esetén mindez kibővíthető a folyamatban lévő munkák, weboldalak és minden egyéb tevékenység követésére vagy akár a számítógép azonnali lekapcsolására távolról, a dolgozó által nem érzékelhetően. Ezek a programok a megfelelő szaktudás nélkül gyakorlatilag eltávolíthatatlanok, a háttérben folyamatosan futnak. Az ilyen megfigyelési rendszernek az a fő előnye, hogy egyrészt csökkenti a munkához szorosan nem kapcsolódó tevékenységeket, másrészt megelőzi az esetenként nagyon értékes vállalati dokumentumok nem engedélyezett felhasználását.

- Ha jól értem, itt rengeteg adat utólagos feldolgozásáról van szó. Mennyire bonyolult feladat ez egy átlagos felhasználónak?

- Viszonylag könnyen elsajátítható az ilyen szoftverek kezelése, de akinek problémát jelent az eredmények értékelése, azok esetén - természetesen teljes titoktartás mellett - munkatársaink az ellenőrző személy jelenlétében ezt a feladatot is megoldják.

- Milyen adatvédelmi vonzatai vannak a megfigyelőrendszerek használatának?

- A képfelvevő és -rögzítő berendezések működtetésének, illetve a kép-, és filmfelvételek, fényképek, képmások felhasználásának jogszerűségét a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény szabályozza. Ez - röviden - azt írja elő, hogy magán- és nyilvános területen minden a megfigyelés során érintett személyt a megfigyelés tényéről tájékoztatni kell. A dolgozóknak a képrögzítéshez és egyéb megfigyeléshez írásos nyilatkozattal kell hozzájárulniuk. Az üzletbe, irodába látogatóknak a belépés pontján teljesen egyértelműen jelezni kell a kamerás rendszer létét, így belépésükkor az úgynevezett ráutaló magatartással egyeznek bele a megfigyelésbe. Jogvita esetén a felvételt készítő és az érintett személy azonos információs helyzetét biztosítani kell, vagyis a felvételt az érintett személy is felhasználhatja. A felvételeket - amennyiben azok semmilyen jogvitára okot nem adó tevékenységet rögzítettek - meg kell semmisíteni, e tevékenységet az újabb rendszerek szintén automatikusan elvégezik a megfelelően beállított felvételtárolási időtartam lejárta után.

Szerző: Girnt József - NAPI Gazdaság

(*) Első a minőség

Az elvárások pontos végiggondolása után a rendszertervezést és -kivitelezést mindenképpen szakemberre kell bízni, mert a legkisebb hiba vagy hozzá nem értés is erősen csökkenti a hatékonyságot - figyelmezet Szepesi. Nagyon fontos a rögzítést végző készülék (számítógép) minősége, ezért mi is csak a legjobb alkatrészeket alkalmazva állítunk össze rendszereket. Az eddig eladott több mint 350 rendszerünk tapasztalatai alapján szívesen vállalunk minden termékünkre két év garanciát - tette hozzá a cégvezető.

Azóta történt