Ipari AI-asszisztenst hozott a Nokia

Ipari munkások számára készített AI-asszisztenst a Nokia: ez lett az MX Workmate.

A Nokia egy AI-alapú eszközzel generál üzeneteket az ipari munkásoknak, például figyelmezteti őket a hibás gépekre a valós idejű adatok alapján – vagy javasol megoldást a gyár kapacitásának növelésére.

Az MX Workmate egy AI-alapú asszisztens, amivel a Nokia az ipari szektorban terjeszkedne, és LLM-ek segítségével ír hitelesnek tűnő szövegeket.

Az asszisztens korai figyelmeztetéseket küld a gépek meghibásodása kapcsán, javaslatot tesz a javításra, a gyártás mennyiségének és minőségének fokozására vagy a balesetek kezelésére. Mindezzel kiegészítenék a 4G-s és 5G-s technológiát, amiket házon belül biztosítanak az ipari cégeknek, hogy összekössék a gépek adatait. Most ezekből az adatokból biztosítanának valami hasznosat, ami azért is lehet fontos a cég szerint, mert sok vállalat szakemberhiánnyal küzd.

Sok szakértő jogi és etikai aggályokat fogalmaz meg az AI kapcsán, és bár a Nokia eszköze megfelel az OT-előírásoknak, szerintük is idő, mire a cégek megbíznak a technológiában, és azt először rendesen le kell tesztelni és finomhangolni az egyes ágazatokban. Közölték azt is, hogy az AI-hallucinációkkal van még mit kezdeni, de az eszköznek pontosnak és egyértelműnek kell lenni, követhetőnek és felügyeltnek. Ezért a kezdetekben egy konkrét személy hitelesíti az AI-t.

Az eszközt az MWC-n is megmutatják.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Előzmények