Nőtt, mégis csökkent a vezetékes előfizetések száma

Júliusban 1,828 millió vezetékes széles sávú internet-előfizetést tartott nyilván hazánkban a Nemzeti Hírközlési Hatóság feladatkörét átvevő Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Ez 22 ezerrel kevesebb a júniusi adatnál, pedig a hivatal gyorsjelentése szerint a kábeles előfizetések száma tovább nőtt júliusban, az ADSL-kapcsolatoké pedig nem változott.

Mint a hatóságtól megtudtuk: a regisztrált növekedés ellenére azért esett vissza a statisztikában az összesített előfizetői szám, mert az NMHH a kurrens adatok alapján pontosította a teljes kábeles piac méretének becsléséhez használt arányszámot. A havi gyorsjelentésekhez ugyanis nem minden kábeltévé-társaság szolgáltat adatot rendszeresen, csak a legnagyobbak, a piac egészének méretét az ő előfizetőik számából kalkulálják ki, a részesedésük alapján. Ezt az adatot félévente pontosítják.

A mostani revízió szerint a gyorsjelentésben szereplő kábelszolgáltatók részesedése több mint 85 százalékos, ám az elmúlt félévben ennél alacsonyabb értékkel számolt a hatóság. Így fordulhatott elő, hogy bár a cégek internetes előfizetői száma 7 ezerrel, 881 ezerre nőtt, a teljes kábeles piac becsült mérete a júniusi 1,050 millió előfizetésről 1,028 előfizetésre csökkent a statisztikában. Az NMHH közlése szerint ez jelenleg pontos adat, és – ezek szerint – az alkalmazott módszertan miatt ilyen csak félévente szerepel a gyorsjelentésekben.

A szolgáltatóktól származó adatok
A szolgáltatóktól származó adatok

A hagyományos telefonvonalon ADSL-internetszolgáltatásra előfizetők száma júliusban ugyanúgy 800 ezer volt, mint az előző hónapban.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók által nyilvántartott bekapcsolt vezetékes és kábelmodemes vonalak száma a hónap során – a megszokott trendet követve – csökkent, a júniusi 3,007 millióról 2,996 millióra. A teljes vonalszámon belül a hagyományos vezetékes telefonvonalak száma 18 ezerrel, 2,465 millióra apadt, míg a kábeltelevíziós hálózaton működő telefonvonalak száma 524 ezerről 531 ezerre nőtt.

A júliusi adatok szerint az előfizetők a szolgáltatóváltást megkönnyítő számhordozhatóság keretében 2004 januárja óta összesen 516 ezer számot hordoztak – áll az NMHH közleményében. Az NHH egy hónappal ezelőtt publikált, júniusra vonatkozó jelentésében ennél nagyobb érték, 531 ezer szám szerepelt.

Azóta történt

  • Megszűnik a második tárcsahang

    A vezetékes telefonhálózatokon távolsági hívásoknál nem lesz többé második búgó hang. A vonalat jelző első tárcsahang viszont megmarad, noha arra sincs már szükség.

Előzmények