Új hírportált alapítanak a megfigyelési ügy újságírói

Glenn Greenwald, az NSA-től megszerzett dokumentumok nyilvánosságra hozatalában Edward Snowden egyik partnereként működő brit The Guardian oknyomozó újságírója bejelentette, hogy elhagyja a lapot, és egy új, frissen alapított médiumhoz csatlakozik. Greenwald volt a Guardiannél Snowden személyes kapcsolata, és ő volt az, aki a legtöbb feltáró cikket írta az átadott információk alapján.

A távozásról a hírportál és az újságíró együtt megjelenő, párhuzamos közleményben tájékoztatták az olvasókat. Greenwald háláját fejezi ki, hogy eddig a csapattal dolgozhatott, és kijelenti, hogy büszke az itt töltött évekre. A szerkesztőségi közlemény hasonló hangvételű, utalnak Greenwald munkájának magas minőségére és fontosságára, hiszem megmutatta, hogy milyen a valódi tényfeltáró újságírás, melynek fontos szerepe van egy társadalom életében.

Az új, még meg nem nevezett hírportált az eBay alapítója, Pierre Omidyar hozta létre, és Greenwald mellett munkatársa lesz Laura Poitras dokumentumfilmes, aki összekötőként működött közre Snowden és Greenwald között, valamint a témában szintén érintett, a másik partnerlapnál, a The Washington Postnál dolgozó újságíró, Barton Gellman is. Meg nem erősített információk szerint még egy neves riportert is megszereztek, Jeremy Scahillt, aki a Nation magazinnál a nemzetbiztonsági témák szakértőjeként dolgozik.

A milliárdos Omidyar (a legutóbbi becslés szerint 8,5 milliárd dollár a vagyona) jól ismert filantróp vállalkozásairól is, különösen szívesen támogat és hoz létre olyan cégeket, melyek a független tényfeltáró újságírást tűzik célként. Ismeretes, hogy a gyakran merész vállalkozásokba belevágó The Guardian a Snowden-iratok ismertetése miatt meglehetősen nagy kormányzati nyomás alá került – pl. meg kellett semmisíteniük egy winchestert, amelyen a megkapott dokumentumok voltak –, így elképzelhető, hogy Greenwald az eddiginél is nagyobb függetlenség reményében váltott munkahelyet.

Azóta történt

Előzmények