Már mesterséges intelligenciával tervez chipeket az NVIDIA

AI segítségével turbózzák fel a chiptervezést, amely a teljesítmény, a fogyasztás és a költségek tekintetében is előnyösebbé válhat így.

Mivel az AI-őrület kirobbanásából elsősorban az NVIDIA profitál (hiszen a legtöbb AI-megoldás a cég hardverein fut), nem meglepő, hogy a cég mindennel segíti a trend erősödését. A napokban olyan kutatást mutattak be, amely szerint mesterséges intelligenciával tudják feljavítani a chiptervezést.

A folyamat során többtízmilliárd tranzisztort kell elhelyezni, hogy működő chipet kapjanak – a részletek hatással vannak a chip költségeire, teljesítményére és fogyasztására is. Eddig komplex tervezőszoftvereket használtak ehhez (például a Synopsys és a Cadence cégektől).

Most AI-technológiák révén még jobb eredményeket tudnak elérni az NVIDIA szerint, amely a Texasi Egyetem korábbi, megerősített tanulásos módszerét egészíti ki egy második AI-réteggel.

Az NVIDIA szerint mindez azért fontos, mert a fejlődések egyre lassulnak a chipgyártásban, a költségek viszont egyre növekednek. Ez egyébként szembemegy Gordon Moore törvényével is, aki korábban azt jósolta, hogy a chipek mindig olcsóbbak és gyorsabbak lesznek. Moore, az Intel társalapítója 94 éves korában, 2023. március 24-én hunyt el.

Azóta történt

Előzmények