Nyílt forráskódúvá válik a Solaris

A Buildernek adott exkluzív interjújában Raghavan Srinivas (posztjára nézve: technology evangelist) kijelentette, hogy a Sun tervbe vette a Java nyílt forráskódú verziójának kiadását. Ennek időpontjáról és a licencelési feltételekről egyelőre semmit nem árult el. A Java nyílt forráskódúvá tételéről már régóta folynak a viták. A döntés ellen főleg az az érv szól, hogy az inkompatibilis szabványok létrejöttéhez vezetne, és a fejlesztői közösség körében ma is nagy a megosztottság a kérdésben. Eric Raymond és Richard Stallman szerint a nyílt forráskódú Java nagyobb elfogadottságnak örvendhet a fejlesztők között, így sokkal jobban kibontakozhatnak a technológiában rejlő képességek. Az IBM, amelynek a Sunnál is nagyobb pénzügyi érdekeltsége fűződik a platformhoz, szintén a nyílt forráskód mellett tette le voksát. Másokat, köztük a Sunt, a Java kompatibilitása foglalkoztatja inkább, attól tartva, hogy annak egyik legnagyobb vonzereje, az "írd meg egyszer, futtasd akárhol" elv válhat semmivé.(*)

Néhány nappal korábban Jonathan Schwartz, a Sun elnöke beszélt arról Sanghajban, hogy cége nyilvánosságra hozza a Solaris operációs rendszer forráskódját. Időponttal és licencelési feltételekkel ő sem szolgált. Schwartz el akarja kerülni a Linux-licencek egyik kedvezőtlen mellékhatását, a különböző disztribúciók alatt futó alkalmazások inkompatibilitását: állítása szerint ez a fajta licencelés "nyílt forráskódokat, de nem nyílt szabványokat" eredményezett, és élesen kritizálta a RedHat-et, amely szerinte "összekeveri a két koncepciót", és azt sugallja, hogy a nyílt forráskód használata a szabványok nyitottságát is maga után vonzza.

A Sun lépésének hátterében egyébként az is állhat, hogy bár az UltraSparc processzorokra épülő rendszerek kivételével a Solaris eddig nem volt széles körben használatos, a vállalat várakozása szerint mind több, x86-os szerverplatformokra programozó szoftverfejlesztő érdeklődésére tarthat számot a Solaris és a hozzá tartozó fejlesztőeszközök. A nyílt forráskód által remélt megnövekedett elfogadottság és támogatás így az Intel és AMD világához való közelítésként is értékelhető.

(*) A Sun később cáfolta, hogy döntés született volna a Java nyílt forráskódúvá tételéről.

Azóta történt

Előzmények