Nyilvános bétateszt alatt az új Flash Player

A tegnapi naptól bárki, aki szívesen tesztelné a készülő Flash 8 vadonatúj lejátszóját, letöltheti a béta-verziót a Macromedia honlapjáról. A három hónappal ezelőtt számtalan újdonság ígéretével beharangozott, "Maelstrom" kódnevű új verziónak ez az első nyilvános szereplése.

A készítők célja a nyilvános teszteléssel, hogy biztosítani tudják az új lejátszó teljes kompatibilitását a régebbi verziókkal. "A Flash Player legnagyobb előnye, hogy az ember csak felmegy az internetre és a program működik, mindenféle kérdés vagy beállítás nélkül" – nyilatkozta a CNET Newsnak David Mendels, a Macromedia vezérigazgatója. "Nem akarjuk ezt megtörni, ezért azt szeretnénk, ha sok ezer felhasználó töltené le az új lejátszót, böngészné vele keresztül-kasul a netet, és jelezné, ha valami nem működik."

A tesztverzió Windows 98-tól és  Mac OS X 10.1-től felfelé támogatja az operációs rendszereket, de mivel a Flash Player kereskedelmi változatai ennél szélesebb skálát szoktak kiszolgálni, erre ezúttal is lehet számítani. A telepítéssel – a letöltőoldal tanúsága szerint ez is a tesztelendő szempontok között van – aligha lesz gondja bárkinek: az új lejátszó összesen kettő kattintással felköltözik a gépre.

Az új Flash – amely Mendels ígérete szerint az eddigi legnagyobb ugrás lesz a program történetében – jóval izgalmasabb szerkesztői részét belső tesztelők csiszolgatják, és nem is tervezik a nyilvános béta-tesztelést. A Macromedia-vezér szerint az új Flash-szerkesztő és a lejátszó végleges verziója nyár végére készülhet el.

Előzmények