Nyolcmillió áldozata lehet az egyik legnagyobb internetes rablásnak

Egy cracker körülbelül 8 millió olyan szállodavendég adatait lopta el, aki a Best Western lánchoz tartozó hotelekben szállt meg az elmúlt másfél évben – írja szenzációként tálalt exkluzív hírében a Sunday Herald. A skót lap által közölt becslés szerint a feketepiacon az információk akár 2,8 milliárd angol fontot is érhetnek, már ha az általuk potenciálisan ellopható pénzösszeget is figyelembe veszik. Az újság munkatársai múlt csütörtökön derítettek fényt arra, hogy egy indiai cracker betört a Best Western belső hálózatába, majd az ott megszerzett adatokat egy, az orosz maffia által üzemeltetett oldalon áruba bocsátotta. A kínált csomagban olyan adatok szerepelhettek, mint a vendégek telefonszáma, lakcíme, munkahelyi elérhetősége, valamint bank- és hitelkártyaadatai.

Jacques Erasmus, a Prevx biztonsági szakembere szerint más cégektől eltulajdonított adatok is megvásárolhatóak a kérdéses honlapon, de az olyan méretű és részletességű adatbázis, mint ez, meglehetősen ritka. Az excracker szerint az adatok felhasználásával akár egy nagyobb bűnözési hullám is elindulhat majd Európában.

A Sunday Herald szerint a támadást lebonyolító cracker egy trójai program segítségével szerezte meg a szükséges belépési adatokat, melyek birtokában gyakorlatilag minden, a belső hálózaton tárolt információhoz hozzáférhetett. Habár pénteken már megszüntették a biztonsági rést, 1312 hotel foglalási adatai kerülhettek az internetes rosszfiúk kezébe. Az ellopott adatok segítségével akár komolyabb csalások is kivitelezhetőek, melyek jelentősen megrövidíthetik a gyanútlan áldozatokat.

A Best Western sajtóközleményben utasította el a Sunday Herald vádjait az állítólagos adatrablásról. Elmondásuk szerint a lehető legnagyobb biztonságban tartják vendégeik adatait, és ugyan az újság egyik munkatársa valóban figyelmeztette a szállodaláncot egy lehetséges biztonsági résre, az azonnal kivizsgálásra is került. A Best Western szóvivője szerint nem találtak semmiféle olyan bizonyítékot, amelyek alátámasztanák a lap állításait.

Azóta történt

Előzmények