Nyolcmilliós lecke a zsarolóvírusokról

Az amerikai iskola sokat fizetett az adataiért, szerencsére megérkezett a feloldókulcs. A jövőben már lesz biztonsági mentésük.

Drága leckét kapott a Los Angeles Community College District (Valley College) a zsarolóvírusok működésével kapcsolatban. Miután az iskolai hálózatra rászabadult egy kártevő és több százezer fájlt titkosított, az intézmény a következményektől tartva inkább fizetett.

Huszonnyolcezer dollárjába, azaz nagyjából nyolcmillió forintjába került az 1800 főt foglalkoztató és húszezer diákot oktató intézménynek a tény, hogy nem volt biztonsági mentésük. Az iskolai újságban megjelent hír szerint szilveszterkor történt a támadás, melynek keretében számos fájlt, a komplett e-mail és üzenetküldő rendszert titkosította a kód.

Bár a sulinak szerencséje volt, és a fizetés után visszakapták az adataikat, erre előzetesen semmilyen garancia nem volt, nem is lehet. Hiába javasolja az FBI ilyen esetekre a váltságdíj megfizetését, tisztában kell lenni azzal, hogy a bűnözők nem minden esetben tartják be ígéretüket a feloldókulcs megküldésével kapcsolatban.

A nyomozás még tart, egyelőre úgy tűnik, hogy mind a tanulók adatai, mind a többi titkosított fájl az intézményen belül maradt, adatszivárgásról nem tudni. Mostantól az intézményben is komolyan veszik a biztonsági mentést, ígérik az illetékesek. Már léteznek kifejezetten zsarolóvírusokra optimalizált védelmi megoldások is, minden bizonnyal ilyet sem ártana használnia az iskolai gépeken.

Előzmények