Különleges sátorral védik Barack Obamát a lehallgatás ellen


Forrás: The New York Times

Az elmúlt hónapok eseményeinek tükrében – különösen ami Angela Merkel német kancellár mobiltelefonjának lehallgatását illeti – nem meglepő, hogy nagy érdeklődést váltott ki a The New York Times múlt hétvégi riportja, amelyben arról számoltak be, hogy milyen módon védik az amerikai elnök és egyéb vezető politikusok kommunikációs csatornáit utazás közben.

A beszámoló szerint Barack Obama kísérői egy sátrat állítanak fel az elnök lakosztályához közel a szállodákban, és ha Obamának bizalmas természetű dokumentumokat kell elolvasnia vagy fontos, védendő beszélgetéseket kell folytatnia, akkor azt ott teszi, hogy mind az audio-, mind a videómegfigyeléstől megóvják. Ami különösen érdekes: ezt az óvintézkedést mindenképp megteszik, függetlenül attól, hogy szövetséges vagy az Egyesült Államokkal nem épp jó viszonyt ápoló országba látogatnak el – de a sátor más védett személyeknek is jár.

A lap kérdéseire az elnök biztonságáért felelős ügynökségek természetesen nem kívántak további részleteket is elárulni a magas beosztású amerikai vezetők védelmére tett intézkedésekről, amit megtudtak, azt is nevüket nem vállaló forrásoktól tudták meg. Annyi kiderült, hogy Obama a speciálisan kódolt BlackBerryjét használhatja bizonyos körülményeket között, viszont az iPadjét nem, mivel azt nem tartják elég biztonságosnak. Az újságírók azt is megtudták, hogy a védendő személyek tartózkodási helyei, irodái, lakásai az Egyesült Államokban is különlegesen biztosítottak, és e biztosítás kivitelezését egy több száz oldalas útmutató írja le részletesen.

A sátor használatáról annyi derült ki, hogy még Clinton elnöksége idején vezették be, és mielőtt felállítanák a kiszemelt szobában, azt alaposan átvizsgálják lehallgató-berendezések után kutatva. A sátor nagyon drága felszerelés, ezért a csúcsvezetők alatti szinten nem ezt használják, hanem egy olyasvalamit, ami leginkább egy telefonfülkére emlékeztet.

Azóta történt

Előzmények