Olcsó önjavító vezetőt mutatott be az UCSD

Valójában a mágneses mikrorészecskék tartják össze az elvágott elemet, azaz nincs állandó kapcsolat, de a megoldás sok esetben hasznos lehet.

Az UCSD (University of California, San Diego) mérnökei olyan nyomtatható, "öngyógyító" vezetőt találtak ki, ami hiába törik el, ameddig nem hullik szét, továbbra is működőképes marad. A technológia jól jöhet a viselhető eszközök élettartamának növeléséhez.

A kutatók hétköznapi, olcsó anyagokban gondolkoztak, így jutott eszükbe az a nyomtatható tinta, amit neodímium mágnes és szén mikrorészecskéket impregnáltak. A mágnes akkor is tart, ha elvágják, a szén pedig vezeti az áramot.


(forrás: Science Advances) [+]

Bár ez nem az a fajta önjavítás, mint amire néhány egzotikus anyag képes, cserébe nincs is szükség hőre, vagy egyéb katalizátorra. Felhasználási területtől függően több mágnesrészecskével erősebb kötés, vagy több szénnel jobb vezetési tulajdonságok érhetőek el.

Az áramkörökbe, szenzorokba szánt megoldás azért jó, mert a kisebb sérüléseket, így a repedéseket, töréseket azonnal "javítja a mágnes". Bár ez nem jelent állandó kapcsolatot, nagyobb mértékű elmozdulásig elfelejthetjük a kontakthibákat, már ha az UCSD kutatóinak munkája széles körben terjedni kezd.

Előzmények