Olcsóbb lesz az adatroaming

Viviane Reding távközlési biztos már két éve sürgeti a központi beavatkozást ezen a piacon is, mégis csak most, a héten született meg Brüsszelben az a kompromisszumos javaslat, amely rendelkezik az adatroaming – azaz a külföldön bonyolított SMS- és internetes adatforgalom – díjainak uniós csökkentéséről. A tervezetet a jövő héten még tárgyalja az Európai Parlament illetékes bizottsága, majd április 24-i plenáris ülésen szavaznak róla a képviselők.

A javaslat szerint 2009 júliusától a külföldről küldött SMS-ekért a szolgáltatók legfeljebb 11 eurócentet számolhatnak fel az EU országaiban. Ma a szöveges üzenetek átlagos roamingdíja 29 cent, de vannak olyan országok, ahol 80 centet kell fizetni egy SMS-ért.

A mobilinternetes adatforgalom nagykereskedelmi díjait is csökkenti a tervezet, mégpedig – akárcsak a beszédroaming esetében történt – három lépcsőben. Július 1-jétől a megabájtonkénti maximális díj 1 euró lesz, amely 2010 júliusában 80, majd egy év múlva 50 centre csökken. Az előfizetőket szeretnék megkímélni a sokkoló számláktól is, ezért a javaslat kötelezi a szolgáltatókat arra, hogy biztosítsák az ügyfélnek egy maximális összeghatár megszabásának lehetőségét. Amikor a számla eléri ennek a 80 százalékát, az operátornak figyelmeztetnie kell majd az ügyfelet, a limit elérésekor pedig tájékoztatnia arról, hogy mire számíthat, ha folytatja az adatroamingot. Ha nem érkezik válasz, le kell állítani a szolgáltatást.

Azóta történt

  • Javult itthon a mobilinternet-lefedettség

    Az NHH gyorsjelentése szerint a Vodafone ügyfelei forgalmazzák a legtöbb adatot, de a legtöbb előfizetéssel a T-Mobile rendelkezik.

  • A drága mobilnettől óvja a fogyasztókat az NHH

    Ha nem akarjuk, hogy kínos, zsebbe vágó meglepetések érjenek bennünket a mobilinternet használata után, akkor érdemes ellátogatni az NHH tájékoztató honlapjára.

  • Júliustól olcsóbb lesz az adatroaming

    Tegnap az Európai Parlament elfogadta a külföldi hívások és adatforgalom díjainak csökkentéséről szóló javaslatot. Az NHH üdvözli a döntést.

  • 217 ezer SMS, 6 milliós számla

    Nem volt jobb dolguk, végigszövegelték a márciust. Hiába voltak korlátlan SMS-díjcsomagban, a T-Mobile benyújtotta a számlát – később azonban elengedték.

Előzmények